«Δεν υπάρχει καμία σκέψη για επιστράτευση», δήλωσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σχετικά με τη συνεχιζόμενη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «διάλογος χωρίς ανοικτό λιμάνι δεν μπορεί να γίνει».
Κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να αρχίσει ο διάλογος που «αποτελεί προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος».
«Οι κινητοποιήσεις που είναι δικαίωμα των εργαζομένων να υπάρξουν, δεν βοηθούν στην προκειμένη περίπτωση», τόνισε ο εκπρόσωπος και διευκρίνισε ότι «δυναμιτίζουν ένα κλίμα ειρήνης μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και θα πρέπει να σταματήσουν και για το καλό των διαπραγματεύσεων και του δημοσίου συμφέροντος».
Ερωτηθείς ποιες είναι οι δεσμεύσεις, που παρέχει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους για να σταματήσουν την απεργία, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «οι δεσμεύσεις είναι το πλαίσιο που βάζει η κυβέρνηση» και ότι «ένα από τα ζητήματα που μπορεί να αλλάξουμε και να βελτιωθούν στη συγκεκριμένη σύμβαση είναι και οι εργασιακές σχέσεις».
«Οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι γνωστές και σταθερές και προσπαθούμε να ξεκινήσουμε και να συνεχίσουμε το διάλογο αλλά, διάλογος χωρίς ανοικτό λιμάνι δεν μπορεί να γίνει», επισήμανε.
Πρόσθεσε ο διάλογος αποτελεί «σοβαρή προϋπόθεση που πρέπει να λάβουν υπόψη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να το κατανοήσουν οι εργαζόμενοι, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».
Εξήγησε ακόμα ότι δημόσιο συμφέρον σημαίνει ανοικτό λιμάνι, σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις και τη δυναμική της αγοράς και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε εκφράσει σοβαρότατες αντιρρήσεις προεκλογικά, όσον αφορά τη σύμβαση.
«Δεν προχωρούμε σε δικαστικές ενέργειες»
Σε ερώτηση αν βοηθούν στη συνέχιση του διαλόγου οι κινήσεις των επιμελητηρίων να καταθέσουν αγωγές προς τους λιμενεργάτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «ο διάλογος πρέπει να γίνεται σε κλίμα εργασιακής ειρήνης και γι' αυτό δεν προχωράμε σε δικαστικές ενέργειες. Από εκεί και πέρα κάθε φορέας έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει».
«Νόμος του ελληνικού κράτους η σύμβαση»
Σχετικά με το αν η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του διαλόγου, θα εισακούσει το αίτημα των εργαζομένων για πάγωμα της σύμβασης έως τις 15 Ιανουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, ότι αφορά τους εμπλεκόμενους φορείς, και πως πάντοτε θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τι προβλέπει η σύμβαση που πλέον είναι νόμος του ελληνικού κράτους.
Για το αν υπάρχουν μυστικά πρωτόκολλα στη σύμβαση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αυτό θα πρέπει να μας το πει η κυβέρνηση, που κατήρτισε τη σύμβαση» και πως «για εμάς δεν υπάρχουν μυστικά πρωτόκολλα».
Τέλος σε ερώτηση για το αν -όπως αναφέρουν δημοσιεύματα- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, θα αναλάβει ειδικό ρόλο στο θέμα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «αν υπάρξουν ειδικοί ρόλοι θα ανακοινωθούν».
Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση ζητά το ΚΚΕ
Για «μπλοκ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και όλων των εργοδοτικών φορέων που πιέζουν και απειλούν τον αγώνα των εργαζόμενων στο λιμάνι, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση» έκανε λόγο το ΚΚΕ.
Τόνισε δε ότι απέναντι σε αυτό το «μπλοκ», «πρέπει να υψωθεί η οργή όλων των εργαζομένων και η απαίτηση να σταματήσει τώρα η ιδιωτικοποίηση. Για το λαό νόμιμο είναι αυτό που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά του».
ΛΑΟΣ: Ανεπάρκεια αποφασιστηκότητας από το ΠΑΣΟΚ
«Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας δεν μπορεί να εγκλωβίζεται σε λογικές εκβιασμού, τη στιγμή που τα δημοσιονομικά μεγέθη της οικονομίας είναι κάτι περισσότερο από τραγικά», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σχετικά με τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στον Πειραιά.
«Το κράτος δεν είναι μόνο οι Πρωθυπουργικοί μονόλογοι και η «φανταιζί» εικόνα της κυβέρνησης. Είναι και η αποφασιστικότητα, όπου το ΠΑ.ΣΟ.Κ δείχνει πλήρη ανεπάρκεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.