Την πρόθεση της κυβέρνησης να αναπτύξει τις επαφές και τις σχέσεις με τα Σκόπια εξέφρασε από τη Λιουμπλιάνα, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, την εθνική «κόκκινη γραμμή» στο θέμα της ονομασίας.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνικής πλευράς στη διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «φέρνει έναν νέο αέρα» στην εξωτερική πολιτική.
«Πρόθεσή μας είναι να αναπτύξουμε τις σχέσεις και επαφές μας με τα Σκόπια. Δεν επιθυμούμε να ακούει ο λαός της χώρας μόνο αυτά που του λέει η κυβέρνησή του. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε τη στήριξη που τους παρείχαμε και παλαιότερα στον οικονομικό τομέα. Εμείς επιθυμούμε να αναπτύξουμε και πάλι τέτοια σχέση που να μας επιτρέπει να μην φαίνεται το θέμα ως μεγάλο ταμπού», ανέφερε.
«Θέλουμε να δείξουμε στους πολίτες της ΠΓΔΜ ότι δεν είμαστε εχθροί και πως άλλοι προσπαθούν να τους καλλιεργήσουν αυτή την εικόνα. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε. Αν άλλοι θέλουν να εμφανίσουν μια εικόνα ύπαρξης συρματοπλέγματος στις μεταξύ μας σχέσεις εμείς δεν θα συμπράξουμε σ' αυτό», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας τόνισε: «Έχουμε τη βούληση να εξετάσουμε και να βρούμε τρόπους προσέγγισης. Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι είναι στο χέρι μας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, τονίζοντας την ξεκάθαρη θέση μας στην κόκκινη γραμμή. Αυτή η κυβέρνηση είναι ανοιχτόμυαλη. Είναι όλα στο τραπέζι».
Εξηγώντας τη μορφή που μπορεί να πάρουν οι προθέσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ο κ. Δρούτσας σημείωσε: «Θα προωθήσουμε με πιο αποφασιστικό τρόπο τη συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα και, όπως ξέρετε, στα Σκόπια είμαστε οι πρώτοι επενδυτές. Όταν συζητάς με την άλλη πλευρά τότε βλέπεις και σε ποιους άλλους τομείς μπορείς να αναπτύξεις συνεργασία».
Επεσήμανε ακόμη ότι «μπορούμε να συνεργαστούμε και σε θέματα περιβάλλοντος. Η Ελλάδα θα πάρει γενικότερα πρωτοβουλίες τέτοιου είδους για τα Βαλκάνια. Και τα Σκόπια είναι μέρος της περιοχής. Σε αυτή την προσέγγιση συνεργασίας με όλη την περιοχή ασφαλώς και θα υπάρξει και επαφή με τα Σκόπια γι' αυτά τα θέματα».
«Εμείς δεν μπαίνουμε στο παιχνίδι, εσύ είσαι ο κακός και εγώ ο καλός. Υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συνεργαστούμε και θα δώσουν μια ώθηση στην σχέση μας», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς αν προβλέπεται επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια απάντησε ότι «τέτοιο θέμα δεν υπάρχει».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ