Να τηρηθεί στάση ευθύνης στο θέμα του εμβολιασμού για τη νέα γρίπη ζήτησε από τη Βουλή η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Όπως ανέφερε, όλοι μπορούν να εκφράζουν την προσωπική τους γνώμη όχι όμως να αποτρέπουν το κοινό από το να εμβολιαστεί, διότι αυτό βαίνει σε βάρος του ελληνικού λαού.
«Ακούμε ακραίες τοποθετήσεις για το εμβόλιο. Τον πρώτο λόγο έχουν οι επιστημονικοί φορείς, οι οποίοι λαμβάνουν και τις αποφάσεις. Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό όπλο για τη θωράκιση της δημόσιας Υγείας, αλλά και καθενός ξεχωριστά» σημείωσε.
«Ο εμβολιασμός αποτελεί σημαντικό όπλο για τη θωράκιση της δημόσιας Υγείας, αλλά και καθενός ξεχωριστά» σημείωσε η υπουργός Υγείας.
Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, από κοινού με την υφυπουργό Φώφη Γεννηματά, την πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Ελένη Γιαμαρέλου και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Γιώργο Σαρόγλου.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ακόμη πως ο εμβολιασμός του ιατρικού προσωπικού παρουσιάζει ομαλή αυξητική τάση, σημειώνοντας, ότι «μπορεί η συμμετοχή να μην είναι αθρόα αλλά δεν είναι και υποβαθμισμένη, όπως παρουσιάζεται».
Ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα βουλευτών - μελών της Επιτροπής (γιατροί στην πλειονότητά τους) ενημέρωσε ότι από τις 23 Νοεμβρίου θα λειτουργήσει κέντρο εμβολιασμού στη Βουλή για τους βουλευτές και τους υπαλλήλους.
Σχετικά με τα μέτρα προστασίας στα σχολεία επανέλαβε ότι ισχύει ο προεκλογικός κανόνας να κλείνει ένα τμήμα στο οποίο εμφανίζονται πέντε κρούσματα και άνω. «Δεν υπάρχει σήμερα η ανάγκη να αλλάξει αυτό το μέτρο το οποίο έχει σχεδιαστεί και λειτουργεί καλά» πρόσθεσε.
Για το θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανέφερε πως θεωρητικά θα έπρεπε να έχουμε 400 κλίνες, τώρα όμως που τελούμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν άμεσα 95 κλίνες σε ΜΕΘ και να στελεχωθούν. Γίνεται επίσης προσπάθεια για άλλες 55 κλίνες, στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις εξοπλισμού.
Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας προανήγγειλε ενημερωτική καμπάνια στην οποία θα δίνονται σαφείς οδηγίες στους πολίτες για τα θέματα της γρίπης και του εμβολιασμού.
Η κ. Γιαμαρέλου, η οποία δήλωσε ότι είναι η πρώτη που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα, επισήμανε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για τόσο ελαφριά γρίπη ώστε να μη λαμβάνουμε μέτρα και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το εμβόλιο είναι, εκτός από αποτελεσματικό και ασφαλές. Επικαλέστηκε ακόμη στατιστικές έρευνες που προέκυψαν σε άλλες χώρες στις οποίες έγινε νωρίτερα το εμβόλιο, λόγω του κρύου, και σύμφωνα με τις οποίες, ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες και ήπιων αντιδράσεων.
«Αν έχει εξαντληθεί ο χρόνος πειραματικών και κλινικών μελετών για το εμβόλιο» ρώτησε ο Χ. Χαραλάμπους (ΚΚΕ) παρατηρώντας ότι η κ. Γιαμαρέλου δεν απάντησε σε αυτό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ