Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποζημίωση των θυμάτων βίας, με επισυναπτόμενη τροπολογία που θα αφορά μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών και βελτίωσης των συνθηκών κράτησης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια σχετικού νομοθετήματος που είχε ετοιμάσει ο προκάτοχός του στο υπουργείο, Νικόλαος Δένδιας.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία θα περιλαμβάνει οριστικά και προσωρινά μέτρα για τη διευθέτηση του προβλήματος της συμφόρησης, μεταξύ των οποίων και επίμαχα μέτρα υπό όρους απόλυσης.
Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης ενημέρωσε τους βουλευτές για τη λειτουργία των δύο επιτροπών εμπειρογνωμόνων, οι οποίες θα καταθέσουν προτάσεις για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης εντός διμήνου.
Η σχετική πρόταση νόμου θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2010, όπως επίσης και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου στα Δικαστήρια, για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της Σχολής Δικαστών.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με διευρυμένη κοινοβουλευτική συναίνεση.
Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας συμφώνησε στην ανάγκη της υπό όρους απόλυσης κρατουμένων.
Κατηγόρησε, ωστόσο, τη στάση της νυν υφυπουργού Εσωτερικών, Θ. Τζάκρη, η οποία, όπως είπε «κατεφέρετο με απίστευτους Φιλιππικούς εναντίον της "απίθανης" δικής μας κυβέρνησης, "που ελευθερώνει και βγάζει εμπόρους ναρκωτικών στο δρόμο". Βεβαίως βρισκόσαστε προ ανταρσίας στις φυλακές και είστε αναγκασμένος να δώσετε μιαν απάντηση - και η μόνη απάντηση που μπορείτε να δώσετε είναι αυτή».
Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. Γκιόκα τόνισε πως «δεν μπορούμε πραγματικά να σκεφτούμε άλλον τρόπο για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, από την εξασφάλιση του αντίστοιχου προσωπικού».
Επεσήμανε δε πως ο υπουργός παρέλειψε να αναφερθεί στην «βιομηχανία διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών και απεργών, που έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα», όπως επίσης και τι μέλλει γενέσθαι με μια σειρά πρόσφατων νόμων της ΝΔ (DNA, κάμερες κλπ), τις οποίες το ΠΑΣΟΚ είχε καταψηφίσει.
Με τη σειρά του ο Μάκης Βορίδης από το ΛΑΟΣ υπογράμμισε πως «η αποσυμφόρηση άγει κατΆ αποτέλεσμα σε μία οιονεί ατιμωρησία» και αποτελεί «κακό παράδειγμα για τον τρόπο αντιμετώπισης του εγκλήματος» - ζήτησε δε, «οι διατάξεις που αφορούν τους εμπόρους ναρκωτικών, να παραμείνουν ως έχουν».
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, ¶γγελος Κολοκοτρώνης, πρότεινε να επιληφθεί η πολιτεία και του προβλήματος των «ανομολόγητων εγκλημάτων» που τελούνται μέσα στις φυλακές, εξαιτίας του συνωστισμού. «Θα πρέπει και οι ίδιοι οι φυλακισμένοι να προστατευθούν από ανθρώπους που επιδιώκουν να δημιουργήσουν διάφορα ζητήματα σε συγκρατούμενούς τους» ανέφερε.
Ο Ν. Τσούκαλης από το ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ειδικά για τις διοικητικές δίκες, τη μέγιστη ευθύνη για τη συμφόρηση στα δικαστήρια φέρει το κράτος, το οποίο αφήνει υποθέσεις που έχουν ουσιαστικά τελεσιδικήσει σε βάρος του, να ολοκληρώνουν την πορεία τους προκειμένου να κερδίσει χρόνο.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κράτησης, υποστήριξε ότι «το πρόβλημα είναι πως στις φυλακές έχει διαμορφωθεί μια κοινωνία όπου τα πάντα λειτουργούν με τον αυτόματο πιλότο και αντιμετωπίζεται ως εχθρική, κάθε προσπάθεια διατάραξης των δεδομένων ισορροπιών».
Τέλος, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε εξηγήσεις που θα αμβλύνουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, μετά από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί του θανάτου Πακιστανού σε αστυνομικό τμήμα, υπογραμμίζοντας πως η ιατροδικαστική έκθεση διέψευσε τις εκτιμήσεις αυτές.
«Η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών που την κατηγορούν αδίκως - και αυτό μετά από καταγγελίες πραγματικά ανεύθυνες» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ