Δ. Δρούτσας: Ενταξη Σκοπίων στην ΕΕ μετά τη διευθέτηση του ονόματος

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009 21:18
A- A A+

Τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να επανέλθει ως «δυναμικός πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια» με πρώτο στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στο Βελιγράδι, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η "Ατζέντα 2014", όπως αποκαλείται πλέον η πρόταση της νέας ελληνικής κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου προς την ΕΕ, για ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων ως το 2014, ήταν το «κύριο θέμα» της συζήτησης που είχε ο κ. Δρούτσας με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς.

Ερωτηθείς ειδικότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι με την Ατζέντα 2014 η Ελλάδα εκφράζει την ειλικρινή της βούληση να γίνει η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής πορείας των Δ. Βαλκανίων. «Ειλικρινή βούληση έχει και απέναντι στα Σκόπια τα οποία θέλει να ενταχτούν στην ΕΕ, αλλά υπό την ξεκάθαρη προϋπόθεση την προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας».

«Έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Το έχουμε τονίσει ξεκάθαρα γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να μιλάμε με καθαρές κουβέντες ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια παρεξηγήσεων ή εκπλήξεων», υπογράμμισε.

Στο ίδιο ερώτημα ο κ. Γέρεμιτς εξέφρασε την «πλήρη κατανόηση της Σερβίας στη θέση της Ελλάδας για την ΠΓΔΜ» και πρόσθεσε ότι η Αθήνα «μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του Βελιγραδίου σε αυτό θέμα».

Αναφερόμενος στην Ατζέντα 2014, είπε ότι η Σερβία χαιρετίζει την ελληνική πρωτοβουλία και τόνισε ότι "περιμέναμε να αναλάβει ξανά η Ελλάδα ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, να αναζωογονήσει την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης", εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τη στήριξη της Ελλάδας στην πορεία της προς την ΕΕ, η οποία ισχυροποιείται με την πρωτοβουλία αυτή.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, αλλά και για τη στήριξη στον αγώνα για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και τόνισε ότι ποτέ και καμιά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Σερβίας δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Αμέσως μετά, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς, ενώ αύριο θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία για τον πατριάρχη Σερβίας Παύλο και ακολούθως θα μεταβεί στο Μαυροβούνιο, ενώ λίγες ώρες αργότερα θα βρίσκεται στο Σαράγιεβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή