Οι ηλιακοί συλλέκτες έχουν την «κακή συνήθεια» να αντανακλούν μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχονται, αντί να την απορροφούν και να τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια.
Για το λόγο αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας αποφάσισαν να «πασπαλίσουν» τους συλλέκτες με νανο-θόλους, οι οποίοι αναμένεται να αυξήσουν την απόδοση τους κατά 25%.
Για αύξηση της αναλογίας της ηλιακής ακτινοβολίας που οι ηλιακοί συλλέκτες μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό, ο δρ Γι Κούι, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας, επικεντρώθηκε στην αναζήτηση ενός τρόπου που θα διασφαλίζει ότι θα διαπερνά περισσότερο φως τις στοιβάδες σιλικόνης του συλλέκτη.
Ο δρ Κούι και οι συνεργάτες του κατάφεραν να μειώσουν την αντανακλώμενη ακτινοβολία από 35% σε 6% τοποθετώντας την κλασική δέσμη στοιβάδων σε μια κρυσταλλική βάση, η οποία περιλαμβάνει μια διάταξη κώνων πλάτους 100 nm τοποθετημένοι σε μεταξύ τους απόσταση 450 nm.
Ο δρ Κούι εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η νέα αυτή τεχνολογία θα βρει εφαρμογή και σε ηλιακούς συλλέκτες που κατασκευάζονται από την ευρέως διαδεδομένη και πιο αποδοτική πολυκρυσταλλική σιλικόνη.
Χάρη στην παρέμβαση των επιστημόνων από Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, οι συλλέκτες θα δεσμεύουν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα την εκτίναξη της απόδοσής τους.
Πηγή: NewScientist