Νέα επιστημονικά στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν την αντίληψη ότι η μοναξιά κάνει πιο πιθανό και πιο φονικό τον καρκίνο.
Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε σε πειράματα σε πειραματόζωα, δείχνει ότι η κοινωνική απομόνωση αυξάνει την πιθανότητα για επιθετική ανάπτυξη του καρκίνου.
Η έρευνα, υπό την ερευνήτρια Γκρέτσεν Χέρμες του πανεπιστημίου Γιέιλ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC, δείχνει με ποιο τρόπο οι κοινωνικές και ψυχικές συνθήκες ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική υγεία.
Τα τρωκτικά που κρατήθηκαν σκοπίμως σε μοναξιά ανέπτυξαν πολύ περισσότερους (84 φορές), πιο επιθετικούς και θανατηφόρους καρκινικούς όγκους σε σχέση με τους αρουραίους που ζούσαν ομαδικά.
Οι απομονωμένοι αρουραίοι είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες και χρειάζονταν πολύ περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν μετά από μια δύσκολη κατάσταση.
Οι ερευνητές απέδωσαν το πρόβλημα που δημιουργεί η μοναξιά, στο διαφορετικό επίπεδο στρες που γεννά και δήλωσαν ότι κάτι ανάλογο ισχύει πιθανότατα και στους ανθρώπους. Όμως άλλοι ειδικοί σε ζητήματα καρκίνου τόνισαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να αποδειχθεί μια τέτοια σχέση μοναξιάς-καρκίνου και στους ανθρώπους.
Οι γιατροί ήδη γνωρίζουν ότι οι καρκινοπαθείς που υποφέρουν από κατάθλιψη (και η μοναξιά συμβάλλει συνήθως σε αυτό) τείνουν να εξελίσσονται χειρότερα.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να βελτιώσει την εξέλιξη της υγείας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Μια πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι η απομόνωση και το άγχος τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους σε πειραματόζωα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ