Την επιβολή «φόρου άνθρακα» ή «φόρου εκπομπής αερίων θερμοκηπίου» πρότεινε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη «Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία» στην Κοπεγχάγη.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι τα έσοδα από ένα τέτοιο φόρο θα αναδιανέμονται έτσι ώστε να βοηθήσουν την πράσινη ανάπτυξη.
Αναφέρθηκε επίσης και στη θεσμοθέτηση «Πράσινου Ομόλογου» το οποίο ταυτόχρονα θα αποτελεί και μεταφορά του χρέους ή τμήματος του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.
Υπογράμμισε ακόμη ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η αναδάσωση, η επέκταση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε για την ανάγκη πιο δημοκρατικής και αντιπροσωπευτικής παγκόσμιας διακυβέρνησης, για δίκαιες και βιώσιμες λύσεις, καθώς, όπως ανέφερε, η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να συνδυαστεί με την καταπολέμηση των ανισοτήτων.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι στόχοι για την πράσινη ανάπτυξη αλλά και την κλιματική αλλαγή πρέπει να είναι μετρήσιμοι και διαφανείς.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει οι υφιστάμενοι παγκόσμιοι οικονομικοί οργανισμοί να αποτελέσουν τμήμα της προσπάθειας της παγκόσμιας κοινότητας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, ανέφερε: «έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του ΟΗΕ ώστε να είναι δυνατός και περισσότερο αποτελεσματικός και έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα αλλαγής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικοί, καθώς μεταξύ άλλων κράτη όπως η Κίνα ή η Βραζιλία θα συμμετέχουν με περισσότερα χρήματα».
Υποστήριξε ακόμη ότι η διεθνής οικονομική κρίση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται χωριστά και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η δυναμική, όχι μόνο της ανθρώπινων αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων, ώστε να αντιμετωπιστούν τόσο η διεθνής κρίση, όσο και η κλιματική κρίση, αλλά και εκείνη των παγκόσμιων ανισοτήτων.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρώπη πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και περιμένουμε τις ΗΠΑ να έλθουν με πολύ σημαντικότερες προτάσεις.
Πρόσθεσε δε ότι η Κίνα έχει πραγματοποιήσει σοβαρές αλλαγές στην πολιτική της σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, ενώ τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία και η Βραζιλία πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ακόμη ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κάθε χώρα δεν είναι μόνο θέμα ευθύνης απέναντι στον πλανήτη, αλλά συνδυάζονται και με μια διαφορετική οικονομική ανάπτυξη.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ