Πολιτικές επαφές με τη Χαμάς άρχισε το Παρίσι

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2008 12:12
A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ επιβεβαίωσε σήμερα ότι το Παρίσι έχει ξαναρχίσει πολιτικές επαφές με το παλαιστινιακό ριζοσπαστικό κίνημα Χαμάς.

«Είναι αναγκαίο να διεξάγονται επαφές. Θα ήταν δύσκολο να τις ακυρώσουμε», δήλωσε ο Κουσνέρ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, όταν ρωτήθηκε για την πληροφορία αυτή που αποκάλυψε σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώην υψηλόβαθμος διπλωμάτης Γάλλος Ιβ Ομπέν ντε λα Μεσιζιέρ και οι Ισμαήλ Χανίγια και Μαχμούντ αλ Ζαχάρ από τη Χαμάς είχαν συναντηθεί πριν από περίπου ένα μήνα στη Γάζα.

Ο Λα Μεσιζιέρ, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στο Ιράκ, δήλωσε στην εφημερίδα, ότι δεν έχει επίσημο χαρακτήρα η αποστολή του.

"Είπα στη Χαμάς ότι πρέπει να εκπληρώσει τους όρους που έχουν επιβάλει οι χώρες της Δύσης, πριν την έναρξη των επίσημων συνομιλιών μαζί της".

Ο βετεράνος Γάλλος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι η Χαμάς ετοιμάζεται να δεχθεί ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των ορίων του 1967 "κάτι που ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση του Ισραήλ".

«Είπαν ότι επιθυμούν να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και, κάτι που με εξέπληξε, να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα του (παλαιστίνιου προέδρου) Μαχμούντ Αμπάς. Έως τώρα οι σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τη Χαμάς περιορίζονταν στις επαφές μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών τους. Αυτές τερματίστηκαν μόλις η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας με τη βία τον Ιούνιο του 2007. Ωστόσο δύο μήνες αργότερα, αναφέρθηκε σε γάλλους διπλωμάτες που βρίσκονταν στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ, ότι οι επαφές μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών τους και της Χαμάς μπορούν να επαναληφθούν.

«Σήμερα προχωρούμε σε πολιτικές επαφές», είπε διπλωμάτης που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ στην εφημερίδα Le Figaro.

Ο Κουσνέρ ωστόσο υποβάθμισε τη σημασία των επαφών αυτών, την ώρα που οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν δεσμευτεί να μην διατηρούν επαφές με τη Χαμάς, όσο το κίνημα αυτό δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, δεν αποδέχεται παλαιότερες συμφωνίες που είχαν υπογραφεί μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες και δεν αποκηρύσσει τη βία.

"Δεν πρόκειται για σχέσεις, αλλά για επαφές", υπογράμμισε. "Δεν έχουμε αναλάβει καμιά διαπραγμάτευση", πρόσθεσε.

"Πρέπει να μπορούμε να συνομιλούμε αν θέλουμε να παίξουμε έναν ρόλο, αν θέλουμε οι απεσταλμένοι μας να μπορούν να περάσουν στη Γάζα", πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή