Koμισιόν
Tη συνέχιση της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας από τις υπόλοιπες χώρες ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρά το ιρλανδικό «όχι».
«Το όχι της Ιρλανδίας δεν έλυσε τα προβλήματα τα οποία η συνθήκη της Λισαβόνας έχει σχεδιαστεί να λύσει... η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι εναπομένουσες επικυρώσεις θα συνεχίσουν την πορεία τους» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Μπαρόζο τονίζοντας ότι 18 από τις 27 χώρες της ΕΕ την έχουν ήδη επικυρώσει.
Παράλληλα κάλεσε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν να παρουσιάσει ιδέες για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες αυτών που ψήφισαν «όχι» στην προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας η σύνοδος αυτή είναι το μέρος για τους ηγέτες της ΕΕ για να λάβουν «κοινές αποφάσεις» για να προχωρήσουν μπροστά.
Σλοβενία
Τη βαθιά της λύπη για την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας από τους Ιρλανδούς πολίτες εκφράζει η προεδρία της ΕΕ, επισημαίνοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπο για να προχωρήσουν μπροστά κατά τη σύνοδό τους την επόμενη εβδομάδα.
«Η σλοβενική προεδρία της ΕΕ εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το αποτέλεσμα. Παρ' όλα αυτά, σεβόμαστε τη δημοκρατική θέληση των Ιρλανδών ψηφοφόρων» δήλωσε ο προεδρεύων υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας.
Ιρλανδία
Την άποψη πως η απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας δημιουργεί «σημαντική αβεβαιότητα» και «μια δύσκολη κατάσταση», για την αντιμετώπισης της οποίας θα χρειαστεί χρόνος εξέφρασε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν.
«Δεν θα προβούμε σε βεβιασμένες ενέργειες. Πρέπει να σταματήσουμε και να εξετάσουμε τι συνέβη και γιατί, όπως επίσης και να συζητήσουμε τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της οργάνωσης Libertas Ντέκλαν Γκάνλεϊ που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «όχι», δήλωσε ότι πρόκειται για «μια μεγάλη ημέρα κατά την οποία μπορεί κανείς να είναι υπερήφανος που είναι Ιρλανδός» καθώς ανεπίσημες καταμετρήσεις, οι οποίες φημίζονται για την ακρίβειά τους, δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή συνθήκη της Λισαβόνας θα συντριβεί στο δημοψήφισμα.
Η ψηφοφορία ήταν «δημοκρατία εν δράσει» πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι Ιρλανδοί δεν είναι ευρωσκεπτικιστές.
«Ήταν μια μεγάλη ημέρα ελπίδας και αισιοδοξίας» δήλωσε και μια «ημέρα υγείας για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».
Μιλώντας στο δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκυτο RTE, η Μέριριντ ΜακΓκίνες, ευρωβουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Φάιν Γκέιλ, που είχε κάνει εκστρατεία υπέρ του «ναι» εκτίμησε πως πως «τρία πράγματα προκάλεσαν την ήττα στο δημοψήφισμα: Το γεγονός ότι ο ταοϊσάχ (ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν) δεν την είχε διαβάσει (τη συνθήκη), το γεγονός ότι ο Τσάρλι ΜακΚρίβι (επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τον ανταγωνισμό) δεν την είχε διαβάσει και το γεγονός ότι οι γυναίκες φοβήθηκαν ότι τα παιδιά τους θα κληθούν να καταταγούν σ' έναν ευρωπαϊκό στρατό».
Σημείωσε ακόμη πως «πολλοί Ιρλανδοί είχαν παραπληροφορηθεί και σε σχέση με ηθικά ζητήματα».
Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πατρίσια ΜακΚίνα δήλωσε πως η απόρριψη της συνθήκης από την Ιρλανδία πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα στην Ευρώπη.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους ηγέτες της Ευρώπης να μας υπαγορεύουν τη βούλησή τους» δήλωσε.
Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Πατ Ράμπιτ δήλωσε πως «αυτοί που έκαναν εκστρατεία υπέρ του 'όχι' μπόρεσαν να φυτέψουν πολλές ψευδείς διαδόσεις στο μυαλό της κοινής γνώμης πριν ξεκινήσει η εκστρατεία του 'ναι'».
Βρετανία
Η Βρετανία θα συνεχίσει τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, παρά την απόρριψή της από τους Ιρλανδούς.
«Η ιρλανδική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι πιστεύει πως είναι δικαίωμα των χωρών όπως η Βρετανία να συνεχίσουν με τη διαδικασία επικύρωσης επειδή πρέπει να υπάρξει και η βρετανική άποψη» ανέφερε ο Μίλιμπαντ.
Γαλλία - Γερμανία
Τη λύπη τους για το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος εξέφρασαν σε κοινή τους δήλωση η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες απηύθυναν παράλληλα έκκληση στις υπόλοιπες χώρες να συνεχίσουν την επικύρωση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ.
Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ακόμη ότι σέβονται τη δημοκρατική απόφαση των ψηφοφόρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες βράδυ, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, εκτίμησε πως δεν θα υπάρχει πλέον συνθήκη της Λισαβόνας σε περίπτωση που απορριφθεί απο τους Ιρλανδούς (σ.σ. όπως τελικά έγινε), ωστόσο ο υφυπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ζαν-Πιέρ Ζουγέ, υποστήριξε ότι η διαδικασία της επικύρωσης πρέπει να συνεχιστεί στις άλλες χώρες, προτείνοντας να βρεθεί μία «νομική διευθέτηση» ανάμεσα στην Ιρλανδία και τις 26 άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Ολλανδία
Απογοητευτικές χαρακτήρισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε τις πληροφορίες για ιρλανδικό «όχι» στην ευρωπαϊκή συνθήκη της Λισαβόνας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θα συνεχίσει τη διαδικασία επικύρωσης του κειμένου αυτού.
Είναι «απογοητευτικό», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα περιμένει τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για να σχολιάσει περαιτέρω.
Η κάτω Βουλή της Ολλανδίας έχει ήδη επικυρώσει τη συνθήκη από τις 5 Ιουνίου και η άνω Βουλή αναμένεται να το κάνει πριν από τη θερινή διακοπή της, μάλλον κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου.
Πορτογαλία, Δανία, Εσθονία, Λιθουανία
«Εάν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα θα πρέπει να εξετάσουμε όλοι μαζί, και κυρίως με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας ποιες είναι οι επιλογές για την έξοδο από την κρίση στην οποία βυθίζεται η Ευρώπη» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Λουίς Αμάντο, μιλώντας στο πρακτορείο Lusa.
Ωστόσο, η Λιθουανία εξέφρασε την άποψη ότι το Δουβλίνο θα πρέπει να προτείνει το ίδιο μια λύση. «Πιστεύουμε ότι η Ιρλανδία θα κάνει μια πρόταση για τον τρόπο χειρισμού της παρούσας κατάστασης» ανέφερε η Ρίτα Γκρουμαντάιτε, εκπρόσωπος του Λιθουανού πρωθυπουργού Βάλντας Ανταμκους.
Στη γειτονική Εσθονία, το κοινοβούλιο της οποίας επικύρωσε τη συνθήκη την Τετάρτη, ο πρόεδρος Τόμας Χέντρικ Ίλβες χαρακτήρισε «πολύ λυπηρό» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία. «Ψηφίζοντας όχι ο ιρλανδικός λαός φρενάρισε την ανάπτυξη της ΕΕ. Το όχι της Ιρλανδίας μας επηρεάζει όλους» πρόσθεσε.
Και στη Δανία ο υπουργός Εξωτερικών Περ Στιγκ Μέλερ εξέφρασε τη λύπη του για το «όχι» που, όπως εκτίμησε, δημιουργεί μια κατάσταση αβεβαιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο ιρλανδικός λαός ψήφισε και πρέπει φυσικά να σεβαστούμε (την επιλογή του). Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε μια αβέβαιη κατάσταση» σημείωσε, ζητώντας ωστόσο ταυτόχρονα να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα.
Αυστρία
Aποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαρακτήρισε το ιρλανδικό «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ.
«Η απόρριψη της συνθήκης είναι μια αποτυχία. Δεν μπορούμε να την εξωραΐσουμε» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Ιταλία
Σοβαρό πλήγμα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φράνκο Φρατίνι την απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας από τους Ιρλανδούς πολίτες.
Το "όχι" της Ιρλανδίας αποτελεί «σοβαρό πλήγμα που δεν επιτρέπει πλέον την υιοθέτηση ουσιωδών αποφάσεων σε θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης, ενεργειακής πολιτικής ή ακόμη και προστασίας του περιβάλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε όμως ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να σταματήσει.
Λουξεμβούργο
Στην εκτίμηση πως η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2009 όπως προβλεπόταν αρχικά, μετά την απόρριψή της από τους Ιρλανδούς πολίτες προέβη ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Η Ιρλανδία είπε όχι. Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου λυπάται πολύ επειδή η συνθήκη αυτή θα επέτρεπε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, να βελτιωθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων και να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης» πρόσθεσε ο προεδρεύων του Eurogroupe.
Σημείωσε πάντως πως η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης πρέπει να συνεχιστεί στις χώρες που δεν το έχουν κάνει ακόμη.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επισήμανε ακόμη πως «την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας θα πρέπει να εξηγήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες τα αίτια του "όχι" και να διευκρινίσει πώς θα προχωρήσουμε για να βγούμε από την κρίση. «Δεν υπάρχει δεύτερο σχέδιο, η συνθήκη της Λισαβόνας ήταν το δεύτερο σχέδιο» κατέληξε.
Ισπανία
Τη θέση πως το «όχι» της Ιρλανδίας στη Συνθήκη της Λισαβόνας δεν είναι «καλή είδηση», αλλά και την πεποίθηση πως θα βρεθεί «μια λύση» εξέφρασε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας, Μιγκέλ ¶νχελ Μορατίνος.
«Αναμφίβολα, δεν πρόκειται για καλή είδηση, όμως η Ευρώπη δεν θα σταματήσει» αναφέρει στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι είναι πεπεισμένος πως «όπως συνέβη και άλλες φορές στο παρελθόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι μαζί θα βρούμε μια λύση».
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών εκφράζει ακόμη «το σεβασμό του για τη βούληση του ιρλανδικού λαού» που απέρριψε τη Συνθήκη.
Πρόεδρος Τσεχίας
«Το σχέδιο της συνθήκης της Λισαβόνας τελείωσε σήμερα με την απόφαση των Ιρλανδών εκλογέων και δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχιστεί η επικύρωση του» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, γνωστός ευρωσκεπτικιστής, αναφέρει σε ανακοίνωση του.