Η Ρωσία θα πρέπει να κλείσει την πρεσβεία της στην Τιφλίδα μετά την απόφαση της Γεωργίας να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Μόσχα, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Όταν διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις, η πρεσβεία κλείνει», δήλωσε η πηγή. «Τι πρέπει να κάνουμε; Ναι, αυτή (η πρεσβεία) θα κλείσει και μόνον το προξενείο θα παραμείνει», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Γκρίγκολ Βασάντζε ανακοίνωσε ότι η Τιφλίδα θα διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα εξαιτίας της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Ρωσία.
Επίσης εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η Γεωργία θα αποσύρει τις προσεχείς ημέρες όλους τους διπλωμάτες της από την πρεσβεία της στη Μόσχα, αλλά ότι «οι προξενικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία θα διατηρηθούν».
Την Πέμπτη, το γεωργιανό κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα κείμενο με το οποίο ζητούσε τη διακοπή όλων των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία.
Πυρά Πούτιν κατά Ηνωμένων Πολιτειών
Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ ότι ενορχήστρωσαν την κρίση στη Γεωργία, ώστε να ωφεληθεί κάποιος από τους δύο υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα.
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNN, ο Πούτιν υποστήριξε πως οι ΗΠΑ ενθάρρυναν τη Γεωργία να επιτεθεί στη Νότια Οσετία, όπως τον πληροφόρησαν οι ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες, αν και δεν παρουσίασε στοιχεία για τους ισχυρισμούς του.
«Αμερικανοί πολίτες ήσαν παρόντες στην περιοχή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και ενεργούσαν εφαρμόζοντας τις εντολές της ηγεσίας τους, που είναι και η μόνη αρμόδια να τις εκδώσει. Εγείρεται η υποψία πως κάποιος στις ΗΠΑ προκάλεσε την κρίση με τον σκοπό να επιδεινωθεί η κατάσταση, ώστε να εξασφαλιστεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για έναν από τους υποψηφίους για το προεδρικό αξίωμα», τόνισε.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, επέκρινε σφοδρά τις δηλώσεις Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τις «παντελώς ανακριβείς».
«Ο ισχυρισμός πως οι ΗΠΑ ενορχήστρωσαν την υπόθεση προς όφελος ενός υποψηφίου ακούγεται παράλογος», είπε η κ. Περίνο.
Επίσης, η εκπρόσωπος δήλωσε πως η Ουάσιγκτον ενδέχεται να μην προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας με τη Μόσχα για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αγοράς πυρηνικής ενέργειας. Οι ΗΠΑ εξετάζουν και άλλες επιλογές, όπως την επιβολή κυρώσεων, εναρμονιζόμενες με τους εταίρους τους, τόνισε η κ. Περίνο.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του State Department, Ρόμπερτ Γουντ, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν «γελοίους».
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου, ότι πολλοί διπλωμάτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αποδίδουν στη Ρωσία την ευθύνη για την πρόκληση της κρίσης και για την εισβολή στη Γεωργία, ο κ. Πούτιν απάντησε πως η χώρα του δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εισβάλει, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω ανθρωπιστική καταστροφή μετά τον θάνατο δεκάδων κυανοκράνων της στην Οσετία. Ο Ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για την απροθυμία των ΗΠΑ να σταματήσουν την επίθεση των Γεωργιανών.
Εξάλλου ο κ. Πούτιν ανακοίνωσε την Πέμπτη οικονομικά μέτρα, που δεν σχετίζονται -όπως είπε- με την κρίση στη Γεωργία. Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε σε 19 αμερικανικές εταιρείες πουλερικών να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία, επειδή δεν πληρούν τις υγειονομικές προδιαγραφές, ενώ άλλες 29 ειδοποιήθηκαν να βελτιώσουν τις προδιαγραφές τους. Ο Βλ. Πούτιν δήλωσε πως οι υπηρεσίες υγείας έκαναν δειγματοληπτικούς ελέγχους και διαπίστωσαν πως τα πουλερικά περιείχαν αντιβιοτικά και αρσενικό.
Η Γεωργία κατηγορεί τη Ρωσία για εθνοκάθαρση στη Ν. Οσετία
Η υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Έκα Τκεσελασβίλι, κατηγόρησε χθες τις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους ότι εκδίωξαν από τις εστίες τους όλους τους Γεωργιανούς της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, ενώ τώρα συνεχίζουν τη διαδικασία της "εθνοκάθαρσης" σε άλλες περιοχές εντός της Γεωργίας.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η κ. Τκεσελασβίλι, μιλώντας στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, η εθνοκάθαρση δεν διεξήχθη μόνο σε χωριά των δύο επαρχιών που έχουν αποσχιστεί, αλλά και στην επονομαζόμενη ουδέτερη ζώνη στα σύνορα των δύο δημοκρατιών με τη Γεωργία.
«Μπορούμε πλέον να πούμε με βεβαιότητα ότι και στις δύο περιοχές, την Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία, η εθνοκάθαρση έχει ολοκληρωθεί», επισήμανε η Γεωργιανή ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι όλοι οι Γεωργιανοί που είχαν απομείνει στα χωριά των δύο επαρχιών έχουν εκδιωχθεί, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί με τους οποίους συμμάχησαν, κατέστρεψαν τις εστίες και την περιουσία τους. «Πρόκειται για συντονισμένη ενέργεια των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και των παραστρατιωτικών», τόνισε η κ. Τκεσελασβίλι.
O Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ, Ανβάρ Αζίμοφ, επιμένει ότι δεν αποδεικνύονται οι ισχυρισμοί της Γεωργίας και ότι ορισμένοι Γεωργιανοί εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη Ν. Οσετία πριν ξεσπάσει η σύρραξη. Υπενθυμίζεται ότι και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Μπερνάρ Κουσνέρ, άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία ευθύνεται για εθνοκάθαρση στη Ν. Οσετία.
Στο μεταξύ, σήμερα ο πρόεδρος της βουλής της Ν. Οσετίας, Ζναούρ Γκασίγιεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία προτίθεται να "απορροφήσει" την περιοχή σε "μερικά χρόνια", θέμα που συζητήθηκε, όπως είπε, και στη συνάντηση του προέδρου της αυτόνομης δημοκρατίας, Έντουαρντ Κοκόιτι, με τον Ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ τη Δευτέρα στη Μόσχα. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την είδηση και δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.
Παράλληλα, το Kοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε χθες υπέρ της διακοπής των σχέσεων με τη Ρωσία, μετά από την αναγνώριση, από τη Μόσχα, της ανεξαρτησίας των δύο αυτόνομων δημοκρατιών που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία.
Οι βουλευτές υιοθέτησαν ομόφωνα κείμενο "που απαιτεί από την εκτελεστική εξουσία να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία" και χαρακτηρίζει "στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής" τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Γεωργία.
Η διακήρυξη αυτή δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και η απόφαση για διακοπή ή μη των διπλωματικών σχέσεων με τη Ρωσία είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της γεωργιανής κυβέρνησης.
Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ πρόκειται να διαθέσουν 5,75 εκατομμύρια δολάρια, για την ανακούφιση των Γεωργιανών προσφύγων.
Μόσχα: «Προκατειλημμένη» η δήλωση της G7
Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα ως «προκατειλημμένη» την ανακοίνωση της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), με την οποία ο διεθνής οργανισμός καταδίκασε την επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε «προκατειλημμένη» τη στάση της G7, η οποία, όπως τονίζεται, «επιχειρεί να δικαιολογήσει την επιθετικότητα της Γεωργίας». Οι δηλώσεις της G7 περί απόπειρας της Μόσχας να υπονομεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, είναι «αβάσιμες» και παραβλέπουν ότι, υπό τις δεδομένες συνθήκες, η ρωσική απόφαση για αναγνώριση των δύο δημοκρατιών ήταν επιβεβλημένη, συνεχίζει η ρωσική ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η G7 επέκρινε τη Μόσχα για την απόφασή της να αναγνωρίσει την Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία, καταδικάζοντας «την υπερβολική χρήση βίας στη Γεωργία και τη συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Γεωργίας».
Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής επιδιώκουν σκληρή γραμμή της Ε.Ε. προς τη Ρωσία
Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής συνεργάζονται ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει σκληρή γραμμή έναντι της Μόσχας κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, φοβούμενες πάντως ότι η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία θα νοθεύσει το τελικό αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι, σφοδρός επικριτής της ρωσικής εισβολής στη Γεωργία, έφθασε την Πέμπτη στην Εσθονία, για σχετικές διαβουλεύσεις. Ο Εσθονός ομόλογός του, Τόμας Ίλβες, ζήτησε την συνολική αναθεώρηση των σχέσεων και την αναβολή των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας "αφελείς" τις προσδοκίες για τον τερματισμό της κρίσης και την επάνοδο στην προηγούμενη κατάσταση. "Εάν δεν διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, πάμε 40 χρόνια πίσω", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ε.Ε., Βλαντιμίρ Τσιζκόφ, εξέφρασε χθες αμφιβολίες για το κατά πόσον θα επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα του. "Θα ήταν περισσότερο επιβλαβείς για την Ε.Ε. παρά για εμάς", δήλωσε. Εξάλλου, σήμερα Γάλλος διπλωμάτης προανήγγειλε ότι η Ε.Ε. δεν θα αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας στη σύνοδο της Δευτέρας. "Σίγουρα δεν έχει έρθει η ώρα για την επιβολή κυρώσεων", είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.
Ακόμη και η Ουγγαρία και η Τσεχία, που έχουν βιώσει σοβιετικές εισβολές στο έδαφός τους, εμφανίζονται διστακτικές να υιοθετήσουν σκληρή στάση, αφού η κρίση στη Γεωργία απέδειξε για άλλη μία φορά πόσο διχασμένες είναι οι χώρες-μέλη της Ένωσης, όσον αφορά στις σχέσεις τους με τη Ρωσία.
Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η ματαίωση των συνομιλιών για την κατάργηση της βίζας για τους Ρώσους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.
Επίσης, η Πολωνία θα εκμεταλλευτεί την παρούσα κρίση για να θέσει εκ νέου το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και να προωθήσει, από κοινού με τις χώρες της Βαλτικής, μία νέα ενεργειακή πολιτική μειωμένης εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Αναλυτές εκτιμούν πως εάν η Ε.Ε. δεν μεταφράσει τη θυμωμένη ρητορική της σε πράξεις, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θα εξαναγκαστούν αργά ή γρήγορα να συνάψουν διμερείς συνθήκες ασφαλείας με τις ΗΠΑ.
«Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία»
«Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας» κατά την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα, ανακοίνωσε πηγή της γαλλικής προεδρίας.
«Εξακολουθούμε να είμαστε στη φάση του διαλόγου με τη Μόσχα και όχι στη φάση των κυρώσεων» δήλωσε γάλλος διπλωμάτης, επισημαίνοντας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η ώρα των κυρώσεων δεν έχει έρθει».
Αναφερόμενος στη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφηκε με τη μεσολάβηση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, κατά το ταξίδι του στις 12 Αυγούστου στη Μόσχα και το Τμπιλίσι, ο γάλλος διπλωμάτης τόνισε επίσης: «Το ευρωπαϊκό συμβούλιο θα ανακοινώσει ότι η συμφωνία των έξι σημείων πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολό της».
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο