Η Ρωσία έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα απόρρητα αρχεία του κράτους που αφορούν στην υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου το 1938, η οποία επέτρεψε στον Αδόλφο Χίτλερ να προσαρτήσει τα σουδητικά εδάφη της δυτικής Τσεχοσλοβακίας, ανακοίνωσε χθες η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού.
«Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των (σοβιετικών) υπηρεσιών πληροφοριών αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές διεργασίες που ακολουθήθηκαν πριν και μετά τη Συμφωνία του Μονάχου, στις 30 Σεπτεμβρίου 1938», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Σεργκέι Ιβανόφ.
Η συμφωνία αυτή, η οποία συνάφθηκε μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας, εκπροσωπούμενες αντίστοιχα από τους Αδόλφο Χίτλερ, Εντουάρ Νταλαντιέ, Νέβιλ Τσάμπερλεν και Μπενίτο Μουσολίνι, απόντος του Τσεχοσλοβάκου προέδρου Έντβαρντ Μπένε, επισφράγισε το «θάνατο» της Τσεχοσλοβακίας ως ανεξάρτητου κράτους.
Μεταξύ των εγγράφων, που παρέμειναν απόρρητα επί 70 χρόνια, περιλαμβάνονται επιστολές των πρέσβεων της Βρετανίας και της Γαλλίας στην Πράγα, οι οποίες απευθύνονταν στον τότε πρωθυπουργό της Τσεχοσλοβακίας και προσπαθούσαν να τον πείσουν να δεχτεί την προσάρτηση της Σουδητίας στη Γερμανία για «τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη». Υπάρχουν επίσης και επιστολές που αντάλλαξαν οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές με τις κυβερνήσεις των χωρών τους.
«Είναι προφανές ότι η πολιτική κατευνασμού του Χίτλερ δεν λειτούργησε και το μόνο που έκανε ήταν να ενισχύσει την επιθετικότητά του», σχολίασε ο στρατηγός Λεβ Σοτσκόβ, πρώην στέλεχος των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο Σοτσκόβ κάλεσε όλο τον κόσμο να «πάρει ένα μάθημα» από εκείνη την εποχή και τη συμφωνία που οδήγησε τελικά στον πόλεμο. «Δεν πρέπει ποτέ να ενθαρρύνουμε τον επιτιθέμενο, είτε είναι μεγάλος είτε μικρός», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στον Πρόεδρο της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος εισέβαλε στη Νότια Οσετία στις αρχές Αυγούστου.
Γαλλικό Πρακτορείο