Νέες πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσε η Ρωσία το πρωί της Δευτέρας σε υδροηλεκτρικά φράγματα και άλλες κρίσιμες υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία. Πολλές εκρήξεις αναφέρθηκαν κοντά στο Κίεβο και σε τουλάχιστον άλλες δέκα πόλεις και περιοχές. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, καταρρίφθηκαν οι 44 από τους 50 πυραύλους.
Αρκετοί διείσδυσαν, ωστόσο, στις άμυνες της Ουκρανίας. Ο περιφερειάρχης του Κιέβου, Ολέξι Κουλέμπα, δήλωσε ότι οι «μαζικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή» προκάλεσαν ζημιές στις υποδομές ηλεκτρισμού και ενέργειας. Όπως είπε, θα υπάρξουν έκτακτες διακοπές ρεύματος. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μέχρι στιγμής ένα θύμα από τις επιθέσεις στην περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Τα νέα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα έχουν προκαλέσει διακοπή της υδροδότησης στο 80% του Κιέβου και της τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας σε 350.000 νοικοκυριά, ανέφερε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.
«Εκατοντάδες κοινότητες σε επτά περιοχές της Ουκρανίας» πλήττονται από διακοπές ηλεκτροδότησης μετά τα «μαζικά ρωσικά πλήγματα», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένιθς Σμιγκάλ στο Telegram.
Οι πύραυλοι κρουζ εκτοξεύτηκαν από ρωσικά αεροσκάφη Tu-90 και T-60 που πετούσαν βόρεια της Κασπίας Θάλασσας και της περιοχής του Ροστόφ. Έπληξαν στόχους στις εξής περιφέρειες: Κίεβο, Ζαπορίζια και Χάρκοβο, καθώς και στις περιοχές Μικολάιβ, Λβιβ, Ζιτομίρ, Κιροβοχράντ και Τσερνίβτσι.
Στόχος των επιθέσεων ήταν οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας, Χέρμαν Χαλουστσένκο ο οποίος έκανε λόγο για «άλλη μια βάρβαρη επίθεση». Όπως είπε, «ηλεκτρικοί υποσταθμοί, υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις παραγωγής θερμότητας χτυπήθηκαν από πυραύλους».
Οι επιθέσεις έρχονται μετά την αναστολή από την πλευρά της Ρωσίας της συμμετοχής της στη συμφωνία για τα σιτηρά, υποστηρίζοντας ότι Ουκρανοί και Βρετανοί επιτέθηκαν με drones στον στόλο της ανοιχτά της Κριμαίας. Κατηγόρησε επίσης τη Βρετανία για το σαμποτάζ στο σύστημα αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream.
Η Μόσχα επιθυμεί να θεωρηθεί το τελευταίο κύμα ρωσικών πυραυλικών επιδρομών ως τιμωρητική απάντηση στην επίθεση με drones στην Κριμαία το Σάββατο. Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι αυτού του είδους οι επιθέσεις λειτουργούν ως προειδοποίηση, σημειώνει το BBC υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι ο τρόπος που αντιδράει πλέον η Ρωσία είναι αρκετά ευδιάκριτος.
«Υπάρχει ένα σαφές μοτίβο που αναδύεται τις τελευταίες εβδομάδες σε αυτόν τον πόλεμο. Όσες περισσότερες αποτυχίες αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός στο πεδίο της μάχης, τόσο περισσότερο οι διοικητές του τιμωρούν τον άμαχο πληθυσμό της Ουκρανίας», αναφέρει.
Η Ρωσία στοχεύει στις ενεργειακές υποδομές σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία, ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από την πρώτη γραμμή. Αυτή η τακτική εκτιμάται ότι είναι μέρος μιας στρατηγικής για την καταστροφή κρίσιμων εγκαταστάσεων ενόψει του χειμώνα και την καλλιέργεια ενός κλίματος απογοήτευσης μεταξύ των Ουκρανών, οι οποίοι πιθανότατα θα πρέπει να υπομείνουν διακοπές ρεύματος σε μια χώρα όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν στους -20 βαθμούς Κελσίου.
Ήδη οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας, είτε χρησιμοποιώντας πυραύλους είτε ιρανικά drones καμικάζι, έχουν καταστρέψει το ένα τρίτο των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Έτσι πόλεις και χωριά αντιμετωπίζουν ήδη κυλιόμενες διακοπές ρεύματος και οι κάτοικοι έχουν κληθεί να μειώσουν την κατανάλωσή τους.
«Με τον χειμώνα προ των πυλών, η Μόσχα ελπίζει να αποθαρρύνει τόσο τους Ουκρανούς ώστε να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνησή τους να επιδιώξει ειρήνη - με τους όρους της Ρωσίας», σχολιάζει το BBC εκτιμώντας πως για την ώρα, αυτό είναι απίθανο να συμβεί.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμη τεράστιος όγκος καταστροφών που μπορούν να προκαλέσουν τα όπλα της Ρωσίας στον άμαχο πληθυσμό.
Το Κρεμλίνο ελπίζει επίσης ότι καθώς συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, η δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία αρχίζει να αποδυναμώνεται.
naftemporiki.gr