Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Το Ισραήλ είναι αντίθετο σε κάθε ενέργεια που αποσταθεροποιεί την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζουν ισραηλινές πηγές, στέλνοντας σαφές μήνυμα. «Θέλουμε η Τουρκία να είναι ένας θετικός παράγοντας στην περιοχή και να ελαχιστοποιηθούν οι εντάσεις. Οτιδήποτε λειτουργεί αποσταθεροποιητικά δεν είναι καλό», ανέφεραν οι ισραηλινές πηγές, απαντώνταςσε ερώτηση για την πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση από την Αγκυρα του πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Typhoon, στη Μαύρη Θάλασσα.
Αναφορικά με τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι « οι δύο χώρες συνδέονται με μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία και φιλία. Οι διμερείς σχέσεις ενισχύονται συνεχώς προς αμοιβαίο όφελος και των δύο λαών». Προσθέτουν μάλιστα ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας δεν περιορίζεται μόνο στις δύο κυβερνήσεις, αλλά επεκτείνεται σε όλους τους τομείς- ιδιαίτερα στην ενέργεια και τον τουρισμό.
«Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση των επισκέψεων Ισραηλινών τουριστών στον κόσμο», τονίζουν οι ισραηλινές πηγές. Το στρατηγικό βάθος των διμερών σχέσεων φαίνεται επίσης και από την πολύ σημαντική συνεργασία στον αμυντικό τομέα,στη διοργάνωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και στην ανταλλαγή πληροφοριών.
Οι ίδιες πηγές κατέστησαν μάλιστα σαφές ότι η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ θα συνεχιστεί και θα αναβαθμιστεί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιούνται την προσεχή Τρίτη, 1η Νοεμβρίου στο Ισραήλ.
Τι θα γίνει με τον αγωγό Eastmed
Απαντώντας σε ερώτηση της «Ναυτεμπορικής» για την ενεργειακή συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου και κατά πόσο αυτή μπορεί να οδηγήσει στην αναβίωση του αγωγού Eastmed για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Ελλάδος, οι ισραηλινές διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι η βιωσιμότητα του αγωγού πρέπει να αντιμετωπιστεί με οικονομικά κριτήρια.
Αλλά και να αξιοποιηθούν άμεσα οι υπαρκτές ενεργειακές υποδομές. «Υπάρχει πείνα για ενέργεια στην Ευρώπη ,αλλά αυτή πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί από τις υπάρχουσες υποδομές», τόνισαν και εξηγούν: «Υπάρχει αγωγός που συνδέει την Ιορδανία, το Ισραήλ και καταλήγει στην Αίγυπτο, απ` όπου το αέριο μπορεί να υγροποιηθεί και να μεταφερθεί με ειδικά δεξαμενόπλοια στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό ,οι Ελληνες πλοιοκτήτες μπορούν να διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο, με δεδομένο ότι η ελληνική εμπορική ναυτιλία κατέχει το 40% των παγκοσμίων θαλασσίων μεταφορών».
«Πραγματιστές» και «εξτρεμιστές»
Οι Ισραηλινές πηγές σημειώνουν με έμφαση ότι στο διεθνές σύστημα καταγράφονται πλέον μεγάλες αλλαγές και κάθε είδους προκλήσεις, δημιουργώντας πόλωση και αστάθεια, όπως για παράδειγμα με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι αλλαγές στη διεθνή σκηνή επηρεάζουν και τη Μέση Ανατολή , καθώς διαμορφώνονται και εκεί δύο στρατόπεδα: Οι πραγματιστές και οι εξτρεμιστές. Οι πραγματιστές πιστεύουν σε ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματα και δεν πιστεύουν σε νίκη με κάθε μέσον. Αντίθετα, οι εξτρεμιστές ,όπως ο ISIS, επιδιώκουν οπωσδήποτε τη νίκη. Οι ισραηλινές πηγές ανέφεραν μάλιστα ως παράδειγμα το «καθεστώς των Αγιατολλάχ» στο Ιράν, τονίζοντας ότι θέλει να αποσταθεροποιήσει τις γειτονικές χώρες, όπως στην περίπτωση του Λιβάνου με την Χεζμπολάχ. «Το Ιράν συνιστά μεγάλη απειλή και το Ισραήλ θα αμυνθεί μόνο του ενάντια σε αυτόν τον κίνδυνο. Δεν ζητάμε βοήθεια για να αμυνθούμε», ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές του Ισραήλ.