Γερμανία: Στροφή στην πυρηνική ενέργεια μέχρι τον Απρίλιο του 2023, λόγω ενεργειακής κρίσης

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 20:23
UPD:20:30
REUTERS/CHRISTIAN MANG
A- A A+

«Ανάγκα και θεοί πείθονται» λέει το ρητό και μπροστά στην ενεργειακή κρίση, οι Πράσινοι της Γερμανίας οπισθοχώρησαν, με την κυβέρνηση Σολτς να σχεδιάζει να παρατείνει τη διάρκεια λειτουργίας των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών της εργοστασίων μέχρι τα μέσα Απριλίου 2023.

Ο Σολτς απέρριψε την εισήγηση του υπουργού Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, του οποίου το Κόμμα των Πρασίνων είχε καταψηφίσει την επέκταση της πυρηνικής ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός κομματικού συνεδρίου το Σαββατοκύριακο.

Η απόφαση έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην αποτροπή μιας ενεργειακής κρίσης κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αγωνίζεται να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Τερματίζει μια αντιπαράθεση μεταξύ των Πρασίνων, που είναι ιδεολογικά αντίθετοι στην πυρηνική ενέργεια, και των φιλικών προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερων Δημοκρατών, που υποστηρίζουν ότι η Γερμανία πρέπει να χρησιμοποιεί όλη τη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα για να αντιμετωπίσει την κρίση.

«Είναι προς το ζωτικό συμφέρον της χώρας μας και της οικονομίας της να διατηρήσουμε όλη τη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την ενέργεια στο υπουργικό συμβούλιο, είχε αρχικά προγραμματίσει μόνο δύο από τα τρία εναπομείναντα εργοστάσια να λειτουργήσουν μέχρι τον Απρίλιο-- το Isar 2 της EON SE και το Neckarwestheim 2 της EnBW AG, που βρίσκονται και τα δύο στη νότια Γερμανία. Ο Λίντνερ πίεσε να λειτουργήσουν και οι τρεις μέχρι το 2024, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης στο Emsland στη βόρεια πολιτεία της Κάτω Σαξονίας που λειτουργεί από την RWE.

Η Γερμανία συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, αλλά η κυβέρνηση του Σολτς δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να στηρίξει εναλλακτικές πηγές ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν ακριβό φυσικό αέριο.

Παρόλο που οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Γερμανίας είναι γεμάτες περισσότερο από 95%, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει τη χειμερινή ζήτηση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή