AEK: Ξαναγράφεται η Ιστορία απόψε στη Νέα Φιλαδέλφεια

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 07:20
UPD:10:16
INTIME SPORTS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Του Παναγιώτη Κουμάνταρου
[email protected]

«Παλιέ μου φίλε τι γυρεύεις; Χρόνια ξενιτεμένος ήρθες, με εικόνες που έχεις αναθρέψει, κάτω από ξένους ουρανούς, μακριά απ’ τον τόπο τον δικό σου»: είναι η πρώτη στροφή από τον «Γυρισμό του ξενιτεμένου», του Γιώργου Σεφέρη.

Στίχοι γεμάτοι νοσταλγία και συναίσθημα για τη μεγάλη επιστροφή. Στίχοι που απηχούν επακριβώς όσα βιώνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι απανταχού φίλοι της ΑΕΚ και τα οποία θα κορυφωθούν σήμερα (30/9), τελευταία ημέρα του Σεπτέμβρη, με την Ένωση να επιστρέφει με κάθε επισημότητα στο φυσικό χώρο της.

Η ΑΕΚ γυρίζει μετά από 19,5 χρόνια στη Νέα Φιλαδέλφεια και την έδρα στην οποία καταξιώθηκε και μεγαλούργησε, καταξιωθείσα μεταξύ των μεγαλύτερων συλλόγων της χώρας και ταυτόχρονα εκπροσωπώντας επάξια τα ελληνικά χρώματα στη διεθνή σκηνή.

Ως εκ τούτου, τα εγκαίνια της «Αγια-Σοφιάς OPAP Arena», όπως εφεξής θα ονομάζεται το νέο «κιτρινόμαυρο» παλάτι, θα ξεκινήσουν στις 20:00 (έκκληση για προσέλευση από τις 17:00), με την αίγλη και το δέος που απαιτεί η περίσταση, σε έναν κατάμεστο χώρο.

Μια γιορτή αντάξια της Ιστορίας του συλλόγου, στην οποία, εκτός της παρουσίας των φίλων του το «παρών» θα δώσουν επίσης η ελληνική πολιτική σκηνή, θεσμικοί φορείς από τον αθλητισμό και την οικονομία, σύλλογοι κ.ά.

INTIME SPORTS/ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το τρίπτυχο επί του οποίου θα βασιστεί το τελετουργικό θα είναι η μνήμη, η Ιστορία και τα έντονα συναισθήματα. Αυτό θα συμβεί μέσω βίντεο με αναφορές στην ίδρυση του συλλόγου, στα επιτεύγματά του, στους ανθρώπους που έγραψαν ιστορία στην ΑΕΚ.

Επίσης, θα υπάρχουν βίντεο αφιερωμένα στη μνήμη των ανθρώπων που προσέφεραν στην Ένωση από διάφορες θέσεις και δεν βρίσκονται εν ζωή, γι’ αυτό θα ανάψουν οι πυρσοί του γηπέδου σε κάποιο σημείο της εκδήλωσης.

Άλλο βίντεο θα παρουσιάσει σημαίνοντα πρόσωπα της «κιτρινόμαυρης» οικογένειας που έφυγαν από τη ζωή τα τελευταία χρόνια και δεν πρόλαβαν να χαρούν το νέο γήπεδο. Θα υπάρχει, επίσης, πολλή μουσική, τραγούδια και χορός.

Οι άσοι του παρελθόντος

Θα τιμηθεί η Ιστορία της ΑΕΚ, από την Πέρα Κλουμπ μέχρι σήμερα, ενώ θα παρουσιαστούν οι εμβληματικοί άσοι του παρελθόντος. Στον αγωνιστικό χώρο, μάλιστα, θα μπουν 23 βετεράνοι ποδοσφαιριστές της Ένωσης, για να γνωρίσουν την αποθέωση από τον κόσμο.

Είναι οι Αντώνης Παραγιός, Ανδρέας Σταματιάδης, Κώστας Νεστορίδης, Γιώργος Κεφαλίδης, Κώστας Νικολαΐδης, Γιώργος Καραφέσκος, Νίκος Σταθόπουλος, Λάκης Νικολάου, Χρήστος Αρδίζογλου, Θωμάς Μαύρος, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Λύσανδρος Γεωργαμλής, Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Χρήστος Βασιλόπουλος, Γιώργος Σαββίδης, Γιώργος Κούτουλας, Ντανιέλ Μπατίστα, Βασίλης Δημητριάδης, Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Ηλίας Ατματσίδης, Μιχάλης Κασάπης, Χρήστος Κωστής και Ντέμης Νικολαΐδης, ενώ ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση θα έχει το πιο λαμπρό αστέρι της ομάδας.

Θα ακολουθήσει το κόψιμο της κορδέλας, το οποίο η ΑΕΚ περιγράφει ως «Νήμα της Νίκης», ενώ στη συνέχεια θα λάβει χώρα α ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα. Η τελευταία ατάκα των δύο παρουσιαστών της εκδήλωσης, των ηθοποιών Ναταλίας Δραγούμη και Αντώνη Αντωνίου, θα είναι «ΑΕΚ για πάντα», ενώ τα κείμενα της εκδήλωσης θα φέρουν την υπογραφή του Γιώργου Λιάνη.

INTIME SPORTS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ μεγαλούργησε κι ανέβηκε επίπεδο, καθώς μεγάλωνε ως σύλλογος μαζί με το γήπεδό της. Ειδικά από το 1962 και μετά, όταν πια το στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας πήρε τη σχεδόν τελική μορφή του, η Ένωση διέθετε τον αρτιότερο ιδιόκτητο αθλητικό χώρο στην Ελλάδα.

Από το 1979 και ύστερα δόθηκε η οριστική και πιο εντυπωσιακή μορφή, με την πρώτη διώροφη κερκίδα στην Ελλάδα, την περίφημη «Σκεπαστή». Η ΠΑΕ ΑΕΚ άρχισε να δημιουργεί το νέο σπίτι της στη θέση του αγαπημένου και αξέχαστου παλιού.

Κέντρο Μνήμης και Πολιτισμού

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης και οι συνεργάτες του εργάστηκαν πυρετωδώς, παρουσίασαν το εντυπωσιακό σχέδιο της «Αγιας-Σοφιάς» και ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή ενός γηπέδου που θα δώσει νέα δυναμική στην ομάδα και ταυτόχρονα θα αποτελέσει το καύχημα και στολίδι της επί δώδεκα χρόνια «ορφανής» περιοχής.

Η «ΑγιαΣοφιά» δεν χτίστηκε με την προοπτική να είναι ένα απλό γήπεδο. Θα είναι επίσης Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού, αφού στον ίδιο χώρο δημιουργήθηκαν, μεταξύ άλλων, το Μουσείο της ΑΕΚ και το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού.

INTIME SPORTS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ VOLITAKIS

Ανάλογο της μεγαλοπρέπειας της εγκατάστασης ήταν το κόστος κατασκευής. Η «Αγια-Σοφιά OPAP Arena» κόστισε συνολικά 75 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 6 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για τα μουσεία της ΑΕΚ και του Προσφυγικού Ελληνισμού, στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.

Η αρχική απόφαση για τα χρήματα που θα διέθετε η Περιφέρεια για το νέο γήπεδο (περίπου 35 εκατ.) είχε ληφθεί επί Γιάννη Σγουρού, στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος του ποσού εκταμιεύτηκε επί Ρένας Δούρου και το υπόλοιπο την τελευταία τριετία, επί Γιώργου Πατούλη.

Από αυτά, τα 20 εκατ. διατέθηκαν για την κατασκευή του γηπέδου και για συνοδά έργα, τα οποία ήταν απαραίτητα για τους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας.

INTIME SPORTS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ VOLITAKIS
Τα ορόσημα

2013, το έτος που ο Δημήτρης Μελισσανίδης εξήγγειλε την ανέγερση του νέου γηπέδου

Στις 10 Ιουλίου 2013 ο Δημήτρης Μελισσανίδης εξαγγέλλει την ανέγερση νέου γηπέδου, στις 6 Νοεμβρίου παρουσιάζεται το πρότζεκτ και στις 21 Ιανουαρίου 2014 μπαίνουν οι πρώτες μπουλντόζες. Στις 30 Ιουλίου η Βουλή ψηφίζει το σχετικό νομοσχέδιο. Στις 25 Ιουλίου 2017 εκδίδεται η οικοδομική άδεια και όλα παίρνουν τον δρόμο τους.

Έναρξη των έργων

Στις 21 Ιανουαρίου 2014 οι πρώτες μπουλντόζες κάνουν από νωρίς το πρωί την εμφάνισή τους στον χώρο και αρχίζουν εργασίες καθαρισμού της έκτασης. Τα μηχανήματα γίνονται γρήγορα αντιληπτά από κόσμο της ομάδας, που συγκεντρώνεται για να παρακολουθήσει από κοντά το όνειρο που αρχίζει να ζωντανεύει.

Ο αγιασμός

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ και παρουσία χιλιάδων φιλάθλων της ΑΕΚ τελείται ο αγιασμός εν όψει της έναρξης των εργασιών. «Τα τείχη της Αγια Σοφιάς δεν θα πέσουν ποτέ ξανά», τονίζει συγκινημένος στον λόγο του ο Δημήτρης Μελισσανίδης.

«Αιώνιες» μορφές

Τέσσερις από τις πιο εμβληματικές μορφές στην Ιστορία της ΑΕΚ θα είναι μονίμως παρόντες στην «Αγια-Σοφιά», παντοτινοί φύλακές της. Ο Στέλιος Σεραφείδης, ο Κώστας Νεστορίδης, ο Μίμης Παπαϊωάννου και ο Θωμάς Μαύρος κοσμούν το εσωτερικό μέρος των τεσσάρων πυλώνων του γηπέδου, για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιότεροι.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Αθλητικές Μεταδόσεις