Ο ιρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι θα «αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση, καθώς γιγαντώνονται οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών.
Μέχρι στιγμής 36 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις καταστολής, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι «αυτές οι απέλπιδες ενέργειες εντάσσονται στη σατανική στρατηγική του εχθρού για την αποδυνάμωση του ισλαμικού καθεστώτος».
Η Αμινί, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας.
Σύμφωνα με αυτούς, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να φορούν το χιτζάμπ σε δημόσιους χώρυς. Επίσης η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.
Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.
Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είπε πως θα διατάξει έρευνα για τα αίτια θανάτου της κοπέλας.
Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε τεράστιο κύμα οργής και τις χειρότερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν από το 2019. Οι περισσότερες επικεντρώνονται στις βορειοδυτικές επαρχίες όπου ζουν Κούρδοι, αλλά έχουν εξαπλωθεί και στην πρωτεύουσα, όπως και σε τουλάχιστον 50 πόλεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας για να τις διαλύσει.
Μετά τον θάνατό της, τον οποίο η διεθνής κοινότητα έσπευσε να καταδικάσει, ενώ και ο ΟΗΕ εξέφρασε τη θλίψη του, ξέσπασαν σφοδρές αντιδράσεις και συγκρούσεις σε πάνω από 50 περιοχές τις χώρας, με γυναίκες να διαμαρτύρονται κόβοντας τα μαλλιά τους και καίγοντας τα χιτζάμπ τους.
Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και άνδρες, με αρκετούς να δέχονται και τις πλαστικές σφαίρες της αστυνομίας.
Στις διαδηλώσεις μετέχουν ενεργά και άνδρες, με το Ιράν να πλήττεται από σοβαρή οικονομική κρίση, με πολύ υψηλό πληθωρισμό. Άλλωστε η οικονομία της χώρας έχει πληγεί σφοδρά και από τις αμερικανικές κυρώσεις.
naftemporiki.gr