Μαχσά Αμινί: Οι γυναίκες αντιστέκονται, ο πρόεδρος «κουνάει το δάχτυλο»

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 11:57
UPD:12:08
via REUTERS/WANA NEWS AGENCY
A- A A+

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες είναι «απαράδεκτες» και προκαλούν χάος, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί αναφερόμενος στις οργισμένες αντιδράσεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στο Ιράν, ενώ δεκάδες είναι οι νεκροί.

Όλα ξεκίνησαν όταν η αστυνομία ηθών, στο θεοκρατικό Ιράν, συνέλαβε την 22χρονη Αμινί, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Η κοπέλα μεταφέρθηκε εγκεφαλικά νεκρή στο νοσκομείο, με την οικογένειά της να καταγγέλλει βασανιστήρια και να θεωρεί ότι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.

Έκτοτε, οι πολίτες ξεσηκώθηκαν, με τις γυναίκες στην πρώτη γραμμή, κόβοντας τα μαλλιά τους και καίγοντας τα χιτζάμπ τους. Στις διαδηλώσεις μετέχουν ενεργά και άνδρες, με το Ιράν να πλήττεται από σοβαρή οικονομική κρίση, με πολύ υψηλό πληθωρισμό. Άλλωστε η οικονομία της χώρας έχει πληγεί σφοδρά και από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και σε άλλες χώρες.

Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.

«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (...) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.

REUTERS/BING GUAN

Διαδήλωση στο Λος Άντζελες

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει κοπεί και η πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πολλές περιοχές της χώρας, με τους πολίτες να δηλώνουν ότι αυτό γίνεται για να ελεγχθεί η κατάσταση.

Χθες, Πέμπτη, η διάσημη δημοσιογράφος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN Κριστιάν Αμανπούρ δήλωσε ότι αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα για να πάρει συνέντευξη από τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, με αποτέλεσμα εκείνος να την ακυρώσει, εν μέσω των διαδηλώσεων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή