Κυανή Ακτή: Kρυφές κάμερες κατέγραψαν διακρίσεις στις...ξαπλώστρες της Κυανής Ακτής

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 21:06
UPD:21:43
Shutterstock
A- A A+

«'Οταν άκουσαν αφρικανικό όνομα, οι ξαπλώστρες ήταν γεμάτες. Όταν τηλεφώνησα ξανά και έδωσα  γαλλικό όνομα, παραδόξως υπήρχαν ελεύθερες ακόμη», είπε  ακτιβιστής της SOS-Racisme στη Le Monde 

Η ακτιβιστική οργάνωση έστειλε ζευγάρια διαφορετικών εθνοτήτων σε  ιδιωτικές παραλίες στην Κυανή Ακτή και κινηματογράφησε κρυφά τον τρόπο υποδοχής τους σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Σε ζευγάρι  που περιγράφεται ως «βορειοαφρικανικής εμφάνισης» είπαν πως όλες οι ξαπλώστρες ήταν κρατημένες,  Λίγα λεπτά αργότερα σε ένα ζευγάρι λευκών που έκανε το ίδιο αίτημα στην ίδια ιδιωτική παραλία, δόθηκαν ξαπλώστρες και μάλιστα στην πρώτη σειρά κοντά στη θάλασσα.

Η SOS-Racisme έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες μυστικές επιχειρήσεις για την ανάδειξη των διακρίσεων από τη δεκαετία του 1990. Ισχυρίζεται ότι το ένα τρίτο των ιδιωτικών παραλιών στο Juan-les-Pins και στην Antibes κάνουν παράνομες διακρίσεις και τα δύο τρίτα των νυχτερινών κέντρων και των μπαρ που «ελέγχθηκαν» στη Μασσαλία και την Aix-en-Provence κάνουν επιλογή πελατών, την γνωστή «πόρτα», με βάση την προέλευσή τους.

«Διαπιστώσαμε ότι οι διακρίσεις μπορεί να βασίζονται όχι μόνο στο χρώμα του δέρματος και την καταγωγή αλλά και στην φυσική εμφάνιση και τα ρούχα. Είναι άδικο και απαράδεκτο να ζεις έτσι», είπε η Karima Es-slimani στο France 3 TV μετά το τεστ στην παραλία.

Η οργάνωση λέει ότι δημιουργεί έναν φάκελο για να στραφεί νομικά κατά των επιχειρήσεων.

 «Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα μιας ξεκάθαρης αποτυχίας των δημόσιων αρχών να θέσουν εκτός νόμου τις φυλετικές διακρίσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντόμινικ Σόπο, πρόεδρος της SOS Racisme. Είπε ότι τα ευρήματα των οργανώσεων θα σταλούν στην αστυνομία και τις τοπικές αρχές. «Θα παρακολουθούμε στενά για να δούμε ποιες νομικές ενέργειες θα ακολουθήσουν από την μεριά τους», πρόσθεσε ο  Σόπο.

 

Κι  όμως είναι...ανεκτικοί 

Έκθεση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CNCDH) για τον ρατσισμό στη Γαλλία, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, ισχυρίστηκε ότι η γαλλική κοινωνία γίνεται πιο ανεκτική στους ξένους με τον ετήσιο «δείκτη ανοχής» να φτάνει στο 68 στα 100, τον υψηλότερο όλων των εποχών.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η προκατάληψη κατά ορισμένων κοινοτήτων – συμπεριλαμβανομένων των Μουσουλμάνων και των Ρομά – εξακολουθούσε να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Το CNCDH αναφέρει ότι υπολογίζεται ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα επιθετικότητας με ρατσιστικά κίνητρα κάθε χρόνο στη Γαλλία, ενώ υπάρχουν μόνο 1.000 καταδίκες στο δικαστήριο για αναφερόμενα αδικήματα, συχνά λόγω της απροθυμίας των θυμάτων να καταγγείλουν τις επιθέσεις στην αστυνομία.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή