H Ρωσία (ως Σοβιετική Ένωση) ήταν η πρώτη χώρα που κατασκεύασε ένα διαστημικό σταθμό. Ο MIR τέθηκε σε λειτουργία το 1986 και για 15 χρόνια τον επισκέπτονταν οι Ρώσοι κοσμοναύτες. Στη συνέχεια η Ρωσία αποφάσισε να εγκαταλείψει τον MIR και να συνεργαστεί με την NASA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Όμως η ένταση τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση με αποκορύφωμα την εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε στην απόφαση της Ρωσίας να διακόψει μέχρι το 2025 την παρουσία της στον ISS και να κινηθεί σε δύο μέτωπα. Αρχικά η Ρωσία ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με την Κίνα για τη δημιουργία μιας κοινής επανδρωμένης βάσης στην επιφάνεια της Σελήνης. Στη συνέχεια η Ρωσία έκανε γνωστό ότι ξεκινά με ταχείς ρυθμούς την προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου δικού της διαστημικού σταθμού.
Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, η Roscosmos, παρουσίασε μια μακέτα αυτού του διαστημικού σταθμού. Ο σταθμός αυτός θα ονομάζεται ROSS και θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν τα στελέχη της Roscosmos ο ROSS θα αποτελείται από έξι συνολικά τμήματα.
Μέσα στην πενταετία 2025-2030 θα εκτοξευθούν τέσσερα τμήματα που θα καταστήσουν λειτουργικό τον σταθμό ώστε να υποδέχεται πληρώματα και μέχρι το 2035 θα έχει ολοκληρωθεί η προσθήκη και των άλλων δύο τμημάτων. Δεν δόθηκε κάποια πληροφορία για τις δυνατότητες του σταθμού όπως τον αριθμό των ατόμων που θα μπορεί να φιλοξενήσει όπως και τι είδους εργασίες, πειράματα και άλλες δραστηριότητες θα μπορεί να υποστηρίξει.