Μια μαύρη τρύπα κάνει ένα άστρο… σπαγγέτι (βίντεο)

Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 10:48
UPD:10:48
NASA/CXC/M. Weiss
A- A A+

Σε απόσταση 215 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ηριδανού βρίσκεται ένας σπειροειδής γαλαξίας. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Μπέρκλι) με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων τους από την δραστηριότητα μιας μαύρης τρύπας που βρίσκεται σε αυτό τον γαλαξία.

Η μαύρη τρύπα που υπολογίζεται ότι έχει μάζα ένα εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου έχει εγκλωβίσει στα βαρυτικά της δίχτυα ένα άστρο και αποσπά την ύλη του. Το άστρο βρίσκεται πολύ κοντά στην μαύρη τρύπα και η νέα μελέτη αποκαλύπτει νέα στοιχεία για το πώς συμπεριφέρονται οι μαύρες τρύπες σε πολύ κοντινά σε αυτές κοσμικά σώματα και κυρίως πώς αποσπά από αυτά την ύλη τους. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν πώς η μαύρη τρύπα αποσπά και κυριολεκτικά ρουφάει την ύλη των άστρων, πλανητών ή άλλων κοσμικών δομών που βρίσκονται κοντά τους. Η νέα μελέτη δείχνει ότι σημαντικές ποσότητες της ύλης των… άτυχων κοσμικών σωμάτων δεν καταλήγει στην μαύρη τρύπα αλλά απλά διαχέεται στο διαστημικό κενό.

Η συγκεκριμένη μελέτη κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική επειδή εκτός των άλλων προσφέρει στοιχεία την αποκαλούμενη «παλιρροϊκή διατάραξη». Η βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας παραμορφώνει το κοσμικό σώμα ή την ύλη που έχει «συλλάβει». Το αντικείμενο παίρνει ένα σχήμα νήματος για αυτό και η επιστημονική κοινότητα ονόμασε το φαινόμενο «σπαγγετοποίηση» αφού η όλη διαδικασία μοιάζει σαν μεταμορφώνει το αντικείμενο σε μακαρόνι πριν τελικά το απορροφήσει ή το καταστρέψει. Έχουν γίνει κάποιες έμμεσες παρατηρήσεις του φαινομένου και δεν υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία αυτό.

Αυτή την φορά έχουμε το πιο κοντινό παράδειγμα που έχουν εντοπίσει και παρατηρήσει μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι ενός αστρικού σώματος να γίνεται σπαγγέτι από τις τρομερές βαρυτικές δυνάμεις της μαύρης τρύπας.

BRIGHT SIDE
Το φαινόμενο που παρατήρησαν οι ερευνητές έλαβε την κωδική ονομασία AT2019qiz έχει δημιουργήσει ένα νέφος αερίου η μελέτη του οποίου αποκαλύπτει πολλά ενδιαφέροντα δεδομένα για το τι συμβαίνει ανάμεσα στη μαύρη τρύπα και το άστρο φωτίζοντας τα άμεσα και έμμεσα φαινόμενα που προκαλούνται.

 

Προτεινόμενα για εσάς