Η διαπραγματευτική θέση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν είναι τόσο ισχυρή όσο προσποιείται» και η Ευρώπη έχει δύναμη εναντίον του, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζορτζ Σόρος.
Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο Σόρος είπε ότι ο Πούτιν «εκβίαζε προφανώς την Ευρώπη» απειλώντας να παρακρατήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου.
«Αυτό έκανε την περασμένη σεζόν. Αποθήκευε αέριο αντί να προμηθεύει αέριο στην Ευρώπη. Αυτό δημιούργησε έλλειψη, αύξησε τις τιμές και έτσι κέρδισε πολλά χρήματα, αλλά η διαπραγματευτική του θέση δεν είναι τόσο ισχυρή όσο προσποιείται», έγραψε τη Δευτέρα ο Σόρος.
Η Ρωσία πρόσφατα διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν το πληρώνει σε ρούβλια. Η κίνηση ήρθε αφότου το Ελσίνκι ανακοίνωσε τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Βουλγαρία και η Πολωνία σταμάτησαν επίσης να λαμβάνουν ρωσικό αέριο πριν από μερικές εβδομάδες. Στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι τα «μη φιλικά» κράτη θα έπρεπε να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια - μια πολιτική που επιτρέπει στο Κρεμλίνο να υποστηρίζει το δικό του νόμισμα.
Ωστόσο, το μήνυμα από τον Σόρος είναι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δυναμική και εναντίον του Πούτιν.
Η ΕΕ, λαμβάνει περίπου το 40% των προμηθειών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, γεγονός που καθιστά δύσκολο για το μπλοκ να σταματήσει να το αγοράζει από τη μια μέρα στην άλλη.
Όμως, σύμφωνα με τον Σόρος, η ΕΕ είναι επίσης μια πολύ σημαντική αγορά για το Κρεμλίνο και ο Πούτιν χρειάζεται τα έσοδα από το φυσικό αέριο για να στηρίξει την οικονομία του.
«Εκτιμάται ότι η ρωσική χωρητικότητα αποθήκευσης θα είναι πλήρης μέχρι τον Ιούλιο. Η Ευρώπη είναι η μόνη του αγορά. Εάν δεν προμηθεύει την Ευρώπη, πρέπει να κλείσει τα πηγάδια στη Σιβηρία από όπου προέρχεται το φυσικό αέριο. Εμπλέκονται περίπου 12.000 πηγάδια. Χρειάζεται χρόνος για να κλείσουν και μόλις κλείσουν, είναι δύσκολο να ανοίξουν ξανά λόγω της παλαιότητας του εξοπλισμού», ανέφερε ο Σόρος στην επιστολή.
Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει «επείγουσες προετοιμασίες» πριν χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη. «Χωρίς αυτό ο πόνος της ξαφνικής διακοπής δεν θα αντέχεται πολιτικά», είπε. «Η Ευρώπη θα πρέπει στη συνέχεια να επιβάλει βαρύ φόρο στις εισαγωγές φυσικού αερίου, έτσι ώστε η τιμή για τον καταναλωτή να μην πέσει».
naftemporiki.gr