Αν και θα χρειαστούν ακόμη τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης του Twitter από τον Έλον Μασκ οι κάθε είδους αντιδράσεις και θετικές ή αρνητικές παρενέργειες σε αυτή την εξέλιξη είναι συνεχείς και πολυεπίπεδες.
Αμέσως μετά την είδηση ότι οι μέτοχοι του Twitter αποφάσισαν να κάνουν δεκτή την πρόταση εξαγοράς του Μασκ υπήρξαν διαφωνίες και αντιδράσεις από κάποιους επωνύμους χρήστες της πλατφόρμας που ανακοίνωσαν μάλιστα ότι αποχωρούν από αυτή. Όπως έγινε όμως γνωστό το ίδιο έκαναν και αρκετές χιλιάδες ακόμη χρήστες πολλοί εκ των οποίων έσπευσαν να γίνουν χρήστες μιας άγνωστης στο ευρύ κοινό πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης η οποία ξαφνικά απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα.
Πρόκειται για την πλατφόρμα Mastodon η οποία έκανε την εμφάνιση της το 2016 αλλά κινούνταν μέχρι σήμερα κάτω από τα… ραντάρ του κόσμου των social media. Πρόκειται για μια πλατφόρμα ανοικτού κώδικα, προοπτική που έχει δηλώσει και ο Μασκ ότι σκέφτεται σοβαρά για το Twitter. Ιδρυτής του Mastodon είναι ο 29χρονος Γερμανός Γιουτζίν Ρότσκο που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ιένα πληροφορική και φιλοσοφία. Το Mastodon που αυτοχαρακτηρίζεται μεγαλύτερη αποκεντρωμένη online πλατφόρμα είδε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς του Twitter από τον Μασκ τον αριθμό των χρηστών του να αυξάνεται κατά περίπου 42 χιλιάδες, τριάντα χιλιάδες εκ των οποίων ήταν νέοι χρήστες και οι υπόλοιποι παλαιότεροι που το είχαν εγκαταλείψει. Η πλατφόρμα ανεβαίνει μάλιστα πολύ στον κατάλογο των download εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης στο App Store και στο Google Play Store.
Οι χρήστες στο Mastodon έχουν στη διάθεση τους 500 χαρακτήρες για τις αναρτήσεις τους όπως επίσης μπορούν να αναρτήσουν και να ανταλλάξουν multimedia αρχεία να οργανώσουν και να συμμετέχουν σε online ψηφοφορίες. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες το Mastodon αποτελείται από πολλούς ανεξάρτητους διακομιστές, οι οποίοι λειτουργούν χρησιμοποιώντας δικούς τους κανόνες, αλλά μπορούν επίσης να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσω μιας κοινής πλατφόρμας δημιουργώντας στην ουσία τις δικές τους ανεξάρτητες κοινότητες. Ο χρήστης πρέπει να κάνει μια εγγραφή σε κάποιο πάροχο με τρόπο ανάλογο που το κάνει για την ηλεκτρονική του αλληλογραφία.
Η μαζική εισροή νέων χρηστών προκάλεσε δυσλειτουργίες και λειτουργεί με πολύ αργές ταχύτητες αυτή την στιγμή με τον Ρότσκο να δηλώνει ότι κάνει ότι μπορεί με τους συνεργάτες του για να λύσει το πρόβλημα. Ο ίδιος έχει πει ότι δημιούργησε την πλατφόρμα αυτή ως ένα online τόπο επικοινωνίας που θα διαφέρει σε αρχιτεκτονική αλλά και κανόνες από τα υπόλοιπες πλατφόρμες που κατέχουν μεγιστάνες και τις χρησιμοποιούν για την επίτευξη των προσωπικών τους στόχων και φιλοδοξιών.
Το Mastodon μπήκε πλέον στον «χάρτη» του κυβερνοχώρου αποκτώντας τη μεγάλη δημοσιότητα που του έλειπε και μένει τώρα να αποδειχτεί αν θα καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει αυτή την δυναμική που απέκτησε ξαφνικά ή αν απλά πρόκειται για μια στιγμιαία αντίδραση μέρους του κοινού των social media.