Απόφαση-ορόσημο, με την οποία ανατρέπεται νόμος της βρετανικής κυβέρνησης για την καταχώρηση και φύλαξη δειγμάτων DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων ατόμων με λευκό ποινικό μητρώο, έλαβε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Μετά την απόφαση αυτή, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η βρετανική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καταστρέψει σχεδόν ένα εκατομμύριο δείγματα.
Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν πως η ετυμηγορία θα επιφέρει συνέπειες όσον αφορά στην καταχώρηση και άλλων ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.
Το Δικαστήριο εξέτασε την προσφυγή δύο Βρετανών πολιτών, που παρά την αθώωσή τους από δικαστήριο της χώρας τους, αντιμετώπισαν την άρνηση της αστυνομίας να καταστρέψει τα δείγματα DNA που είχε λάβει.
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου, η καταχώρηση δειγμάτων DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων συνιστά παραβίαση του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής, δικαίωμα που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία η Βρετανία έχει προσυπογράψει. Επίσης, στην απόφαση επικρίνεται η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης να καταχωρεί δείγματα «κατά συρροή και αδιακρίτως».
Η Βρετανία, που διατηρεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων DNA στον κόσμο με 4,5 εκατ. δείγματα, δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ενώ έχει περιθώριο μέχρι τον Μάρτιο για να καταστρέψει τα δείγματα ή να αιτιολογήσει πλήρως την διατήρηση ορισμένων, όπως ανακοίνωσε η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ, που πάντως εξέφρασε την απογοήτευσή της.