Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Οι Γάλλοι σήμερα αποφασίζουν για το μέλλον τους σε μία εκλογική μάχη που όμως θα κρίνει πολλά και για το μέλλον της Ευρώπης. Σε λίγες ώρες θα μάθουμε το δίδυμο του δεύτερου γύρου, με τους Μακρόν και Λε Πεν να έχουν σαφές προβάδισμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που δίνουν μάλιστα την εικόνα μίας μάχης στήθος με στήθος.
Οι εκπλήξεις βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλείονται- προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Και τούτο γιατί έως και την τελευταία στιγμή υπήρχε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων αλλά και πολιτών που φλέρταραν σοβαρά με την αποχή. Οι φόβοι για αποχή - ρεκόρ μπορεί μάλιστα να επιβεβαιωθούν αφού στις 12:00 το μεσημέρι είχε ψηφίσει μόλις το 25,48%, με το ποσοστό να είναι τρεις μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με την ίδια ώρα στις εκλογές του 2017.
Οι αγορές φαίνεται να φοβούνται μία έκπληξη υπέρ της Λε Πεν. Επενδυτικοί οίκοι μάλιστα σχολίαζαν τις τελευταίες ημέρες πως η γαλλική ακροδεξιά είναι πιο κοντά από ποτέ στην προεδρία, χάρη σε ένα επιτυχημένο «λίφτινγκ» στην εικόνα και τη ρητορική, αλλά και εν μέσω μίας οξύτατης ενεργειακής κρίσης και εκρηκτικού πληθωρισμού που καίνε την τσέπη των καταναλωτών.
Την τελευταία εβδομάδα είχαμε έτσι ένα ξεπούλημα των γαλλικών ομολόγων, που έστειλε το κόστος δανεισμού της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών. Οι αποδόσεις των γαλλικών κρατικών ομολόγων είναι σε τροχιά ανόδου επί πέντε διαδοχικούς μήνες- κάτι που είχαμε να δούμε για περισσότερο από μία δεκαετία.
Αυτό βεβαίως έχει να κάνει με τις προσδοκίες για τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο οι πιέσεις στα γαλλικά ομόλογα ήταν εντονότερες σε σχέση με τους άλλους τίτλους της Ευρωζώνης. Δεν αποκλείεται μάλιστα από αύριο να ενταθούν περαιτέρω, καθώς η αγωνία θα κορυφώνεται εν όψει του δεύτερου γύρου.
Γιατί τρομάζει μία νίκη Λε Πεν; Μπορεί η υποψήφια της ακροδεξιάς να μην τάσσεται πια υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, αλλά έχει υποσχεθεί να πιέσει για επιστροφή εξουσιών στο εθνικό από το ευρωπαϊκό επίπεδο και για «φρένο» στη διαδικασία της ενοποίησης. Θέλει επίσης έξοδο της Γαλλίας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Με συμμάχους όπως ο Όρμπαν θα επιδιώξει να σπρώξει την Ευρώπη σε κατεύθυνση πολύ διαφορετική από εκείνη που ήθελε ο Μακρόν. Και αυτή η προοπτική προκαλεί έντονη ανησυχία.