Συζητήθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις αρνητών εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, οι οποίοι τάσσονται κατά της υπουργικής απόφασης για την επιβολή προστίμου 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.
Την αναβολή της συζήτησης των υποθέσεων ζήτησαν οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου ενημερώνοντας ότι εάν δεν γίνει δεκτή δεν θα έχουν φυσική παρουσία, απλώς θα καταθέσουν δήλωση παράστασης, όπερ κι εγένετο.
Η εισηγήτρια των υποθέσεων ενημέρωσε τους Συμβούλους ότι ακόμη δεν έχουν λάβει έγγραφα και στοιχεία στο ΣτΕ (τον λεγόμενο φάκελο) για τις επίμαχες αιτήσεις ακύρωσης τόσο από τους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου, όσο και από τον ΕΟΠΠΥ, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δικηγόρων των προσφευγόντων, οι οποίοι αντέδρασαν και στην άρνηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να έχει φυσική παρουσία στο δικαστήριο.
Οι δικηγόροι ανέφεραν ότι «το Δημόσιο δεν πρόκειται να προσκομίσει στο δικαστήριο στοιχεία όσες προδικαστικές αποφάσεις και εάν εκδοθούν», γι’ αυτό και ζήτησαν από το ΣτΕ να εκδοθεί οριστική απόφαση.
Επισημαίνοντας ότι θα μπορούσαν να είχαν επιβληθεί άλλα ηπιότερα μέτρα, οι δικηγόροι χαρακτήρισαν το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ «κατάπτυστο» κι έκαναν λόγο για «ωμό ανήθικο εκβιασμό» αφού τίθεται το δίλημμα «ή εμβόλιο ή το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται χωρίς εισοδηματικά και οικονομικά κριτήρια, ακόμη και σε πολίτες που λαμβάνουν σύνταξη των 300 ευρώ».
Παράλληλα, ανέφεραν ότι εάν το ΣτΕ απορρίψει τις αιτήσεις ακύρωσης των ανεμβολίαστων για το θέμα του προστίμου, τότε όπως λέγεται με επίφαση, η Πολιτεία θα προχωρήσει ένα ακόμα βήμα και θα υποχρεώνει τους ανεμβολίαστους να πληρώνουν τα νοσήλια σε περίπτωση κατά την οποία νοσήσουν.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσεις τις αποφάσεις της.
naftemporiki.gr