«Ελιγμοί» Μακρόν για το «Σκάνδαλο McKinsey» με υποσχέσεις για εταιρική φορολόγηση

Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 11:24
UPD:11:26
REUTERS/SARAH MEYSSONNIER
A- A A+

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προωθεί μια επερχόμενη συμφωνία για την παγκόσμια εταιρική φορολόγηση ως τρόπο να διασφαλίσει ότι παγκόσμιες εταιρείες όπως η McKinsey πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο φόρου που τους αναλογεί εν μέσω αυξανόμενης διαμάχης σχετικά με τη χρήση της κορυφαίας εταιρείας συμβούλων.

Όμως, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συγκεντρώνονται στο Λουξεμβούργο την Τρίτη για να συζητήσουν τον φάκελο, υπάρχει μικρή πιθανότητα να αποτραπούν τέτοιες αντιπαραθέσεις στο μέλλον, καθώς η επερχόμενη μεταρρύθμιση είναι απίθανο να έχει επίδραση στον τρόπο φορολογίας της McKinsey στη Γαλλία.

Η κυβέρνηση του Μακρόν δέχεται πυρά εδώ και εβδομάδες για καταβολή υπέρογκων αμοιβών από τα δημόσια ταμεία σε εταιρείες συμβούλων συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας εταιρείας McKinsey. Η εταιρεία κατηγορείται επίσης για φοροαποφυγή, με μια κοινοβουλευτική έκθεση βουλευτών της αντιπολίτευσης που ισχυρίζεται ότι η McKinsey δεν πλήρωνε εταιρικό φόρο στη Γαλλία για τουλάχιστον 10 χρόνια - έναν ισχυρισμό που η αμερικανική εταιρεία συμβούλων απορρίπτει.

Μόλις έξι ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών την Κυριακή, ο Μακρόν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επερχόμενη μεταρρύθμιση της διεθνούς φορολογίας των εταιρειών για να προστατεύσει την κυβέρνησή του από επιθέσεις της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι η Γαλλία πιέζει σκληρά για μια παγκόσμια αναθεώρηση των φορολογικών κανόνων, ώστε εταιρείες όπως καθώς η McKinsey θα πρέπει να πληρώνει φόρους όπου αποκομίζει κέρδη.

«Υπό τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ψηφίσουμε νέους κανόνες για ελάχιστη φορολόγηση. Μόλις εγκριθεί, μια εταιρεία όπως η McKinsey θα πρέπει να πληρώσει φόρους στη Γαλλία», δήλωσε ο Μακρόν τη Δευτέρα το πρωί σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Εάν η McKinsey εκμεταλλευτεί τους υπάρχοντες δημοσιονομικούς κανόνες, «πρέπει να τους αλλάξουμε», είπε, αναφερόμενος στον φάκελο.

Ωστόσο, η γραμμή άμυνάς του εγείρει ορισμένες αμφιβολίες, καθώς το εύρος της μεταρρύθμισης που συζητείται επί του παρόντος σε επίπεδο ΕΕ δεν θα κάλυπτε μια εταιρεία όπως η McKinsey.

Μια μεγάλη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων ήταν στην ατζέντα του Μακρόν από την εκλογή του το 2017 και έγινε μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της εκ περιτροπής προεδρίας της Γαλλίας του Συμβουλίου της ΕΕ φέτος. Για το Παρίσι, ο κύριος στόχος ήταν να διασφαλιστεί ότι οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google ή το Facebook θα πλήρωναν ένα δίκαιο μερίδιο φόρων στην Ευρώπη. Μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, το πεδίο εφαρμογής της μεταρρύθμισης ξεπέρασε την Big Tech για να καλύψει παγκόσμιους εταιρικούς γίγαντες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συνεδριάζουν ακριβώς για να βρουν μια συμφωνία σχετικά με μια οδηγία που καθιερώνει έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου 15% σε ολόκληρο το μπλοκ. Αφού απέτυχε να βρει συμβιβασμό τον περασμένο μήνα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος προεδρεύει της συνεδρίασης, θα προσπαθήσει ξανά να επιτύχει συμβιβασμό σε έναν φάκελο που πιέζει εδώ και χρόνια.

Αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Παρίσι κατάφερε να επιτύχει συναίνεση σε όλες τις τεχνικές πτυχές του κειμένου, αλλά άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν ακόμα να προσπαθήσουν να το εμποδίσουν για άλλους πολιτικούς λόγους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή