«Τα επεισόδια που πλήττουν τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, κυρίως την Αθήνα, μαρτυρούν τις ανισότητες μιας κοινωνίας που πέρασε μέσα σε λίγα χρόνια από τα Βαλκάνια στην Ευρώπη», παρατηρεί η γαλλική εφημερίδα "Le Monde".
«Ο θάνατος του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Σάββατο της 6ης Δεκεμβρίου από τη σφαίρα αστυνομικού ήταν η σπίθα που έγινε φωτιά. Αντιμέτωπη με χιλιάδες νέους να εξεγείρονται πυρπολώντας καταστήματα και αυτοκίνητα και λιθοβολώντας τις αστυνομικές δυνάμεις, το κράτος μοιάζει ανίκανο να επαναφέρει την τάξη.
Είναι ανίκανο, διότι εδώ και πολλά χρόνια υπονομεύεται από τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία. Η ακαταλληλότητά της κυβέρνησης είχε αποδειχθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2007, όταν οι εμπρηστές έκαναν την Πελοπόννησο και την Αττική παρανάλωμα του πυρός. Τότε, βέβαια, επρόκειτο εν μέρει για φυσικό φαινόμενο. Η συντηρητική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή εξήγγειλε προεκλογικά την αποδέσμευση εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση των πυροπαθών. Οι κάλπες έκλεισαν χωρίς να αποζημιωθούν οι πληγέντες.
Δεν είναι θέμα πολιτικής παράταξης. Από τα ίδια δεινά με τη δεξιά διακατέχεται και το (σοσιαλιστικό) ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν στην εξουσία τη δεκαετία 1980-1990. Δεν μπόρεσε -ή δεν θέλησε- να οικοδομήσει κράτος δικαίου. Τα μεγάλα τζάκια –Καραμανλή, Μητσοτάκη, Παπανδρέου- εναλλάσσονται στην εξουσία για δεκαετίες με τους αυλικούς τους να επωφελούνται από ένα σύστημα οι επιπτώσεις του οποίου πλήττουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Μέσα σε 20 χρόνια, η Ελλάδα εκσυγχρονίστηκε με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς όμως να απαλλαγεί από τις κακές της συνήθειες. Σήμερα, η χώρα πλήττεται από την οικονομική κρίση. Οι νέοι δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Οι φοιτητές παραμένουν στα πανεπιστήμια και μετά τα 30 για να μην βγουν στην αγορά εργασίας. Οι μισθοί στους κρατικούς οργανισμούς απειλούνται από τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι δημόσιοι υπάλληλοι υφίστανται τις συνέπειες από τις περικοπές κόστους.
Η κοινωνική κρίση εξηγεί τις βιαοπραγίες των τελευταίων ημερών, ωστόσο δεν αποτελεί δικαιολογία», καταλήγει η Le Monde. «Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή είναι σε θέση να επαναφέρει την τάξη. Να χτυπήσει, όμως, τις ρίζες των αναταραχών είναι κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνάμεις της».