Ωδείο Αθηνών: «Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus»

Μόνιμη έκθεση για το έργο του Έλληνα αρχιτέκτονα
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2022 13:34
UPD:14:40
A- A A+

Το Goethe-Institut Athen παρουσιάζει σε συνεργασία με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη και το Ωδείο Αθηνών τη νέα μόνιμη έκθεση με τίτλο «Από το κτήριο στην κοινότητα: Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος και το Bauhaus», η οποία εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, στο Ωδείο Αθηνών με ελεύεθρη είσοδο για το κοινό [Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β' 17-19].

Ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος (1903 - 1992) είναι ο μοναδικός Έλληνας αρχιτέκτονας που έζησε για δύο χρόνια στη Βαϊμάρη, την εποχή που λειτουργούσε εκεί η Σχολή του Bauhaus, και ήρθε σε άμεση επαφή με τις αρχές, τη διδασκαλία και τους ανθρώπους της διάσημης αυτής σχολής.

Η εμπειρία του Bauhaus και γενικότερα του κλίματος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης υπήρξε καταλυτική για το μετέπειτα έργο του. Κατανόησε το Bauhaus όχι ως ένα «στυλ», αλλά ως έναν ευρύτερο τρόπο σκέψης και δημιουργίας, τον οποίο εφάρμοσε στα σχέδιά του για το Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας (1959) και το κτήριο του Ωδείου Αθηνών, το μόνο κτίσμα που υλοποιήθηκε από την εκτενή εκείνη μελέτη.

THODORIS ANAGNOSTOPOULOS

Με αφορμή την ανακαίνιση των χώρων του Ωδείου Αθηνών, η έκθεση στεγάστηκε στον 1ο όροφο και έλαβε μόνιμο χαρακτήρα. Επικεντρώνεται στην ιστορία του σημαντικού αυτού κτηρίου. Επίσης, προσφέρει μια περιήγηση στις διάφορες πτυχές της σταδιοδρομίας του αρχιτέκτονα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μοντερνισμού του 20ού αιώνα, και φωτίζει την περίοδο κατά την οποία σχεδιάστηκε και ανεγέρθηκε το Ωδείο Αθηνών.

Παράλληλα, η έκθεση λειτουργεί ως προτροπή προς τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες να συνεχίσουν την περιήγησή τους στους υπόλοιπους χώρους του κτηρίου, με την επιδίωξη να γίνει κατανοητή η πρόθεση του αρχιτέκτονα να λειτουργήσει το κτήριο ως μέσο σύστασης μιας κοινότητας, η οποία θα μοιράζεται δημιουργικά το ενδιαφέρον της για τη μουσική και τις τέχνες.

Η επιμέλεια είναι του Λουκά Μπαρτατίλα, αρχιτέκτονα και υποψήφιου διδάκτορα στο Bauhaus-Universität της Βαϊμάρης.

Στα εγκαίνια χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι:

Δρ. Νίκος Τσούχλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Ωδείου Αθηνών

Χιόνα Ξανθοπούλου-Schwarz, Ιδρύτρια Ιδρύματος Schwarz

Dr. Stefanie Peter, Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων Νοτιοανατολικής Μεσογείου, Goethe-Institut Athen

Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη

Λουκάς Μπαρτατίλας, Επιμελητής της έκθεσης

 Prof. Dr. Regina Bittner (σε live σύνδεση), Διευθύντρια της Ακαδημίας και αναπλ. διευθύντρια του Bauhaus Stiftung Dessau Some remarks on mediterranean modernity

* Οι θέσεις την ημέρα των εγκαινίων είναι περιορισμένες, απαραίτητη κράτηση θέσεων στο [email protected]  έως τις 18/3/2022

H εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, εμπλουτισμένη με πρωτότυπο αρχειακό υλικό, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019, στον χώρο του υπογείου του Ωδείου Αθηνών. Αποτελούσε μέρος των εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα το 2019 ανά την Ευρώπη με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής του Bauhaus, παρουσιάζοντας μια πτυχή των σχέσεων της φημισμένης σχολής με την Ελλάδα, μέσα από το έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου.

Ώρες λειτουργίας:  Την έκθεση μπορείτε να επισκεφθείτε από τις 22 Μαρτίου κατά τις ώρες λειτουργίας του Ωδείου Αθηνών: Δευτέρα – Σάββατο, από τις 10.00 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς