Η Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από έξι μήνες ήταν «ακινητοποιημένη» και τώρα είναι ένας ενεργός, «μεγάλος παίκτης», υπογράμμισε ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Κ. Φαρνό, κατά την παρουσίαση του απολογισμού της γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε..
Παράλληλα, ο κ. Φαρνό δεν παρέλειψε να αποδώσει εύσημα στην Ελλάδα για τον θετικό ρόλο που έπαιξε σε όλα τα μεγάλα θέματα, με πρώτα τη μετανάστευση και το πακέτο ενέργεια-κλιματική αλλαγή. Εκτιμώ τον ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της προεδρίας, σχολίασε ο κ. Φαρνό, χαιρετίζοντας τον ρόλο που έπαιξε ως χώρα της Μεσογείου,της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων.
«Η Ευρώπη να είναι και πάλι παρούσα», τόνισε ο Γάλλος πρέσβης, επισημαίνοντας ότι σημειώθηκε πρόοδος και στους τέσσερις τομείς που είχαν τεθεί στην ατζέντα, αλλά και στις απρόβλεπτες κρίσεις που προέκυψαν.
Ειδικότερα, ο κ. Φαρνό αναφέρθηκε :
1. Στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης που υιοθέτησαν οι "27" τον Οκτώβριο, για το οποίο υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα χωρίς συνεργασία με τις χώρες προέλευσης" και ότι "η υλοποίηση του συμφώνου πρέπει να συνοδευτεί από κοινή απάντηση στον τομέα της προστασίας των συνόρων".
2. Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, για την οποία είπε πως η ΕΕ μπορεί τώρα να ξεκινήσει τις ουσιαστικές εργασίες για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας με προοπτική το 2013.
3. Στην Ευρωπαϊκή Αμυνα που όπως είπε θα λειτουργήσει «συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ», και η οποία όπως ανέφερε, πήρε νέα ώθηση, τόσο στη θεωρία όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Ο Γάλλος πρέσβης έκανε ειδική αναφορά σε νέες και καινοτόμες δράσεις μεταξύ των οποίων η Επιχείρηση Αταλάντη εναντίον της πειρατείας, στην οποία η Ελλάδα έχει την τακτική διοίκηση και συμμετέχει με μία φρεγάτα. Αναφορά έγινε και στην αποστολή Eulex στο Κόσοβο.
4. Στο περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, όπου ο κ. Φαρνό αναφέρθηκε στη συμφωνία των «27» για στο «ιστορικό» (όπως χαρακτηρηστικά είπε) πακέτο κλίμα - ενέργεια στην τελευταία σύνοδο κορυφής, κατά την οποία «οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για τη μη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»
5. Στην Ενωση για τη Μεσόγειο για την προώθηση συγκεκριμένων πρότζεκτς,που αφορούν την απορρύπανση, τις θαλάσσιες λεωφόρους και τους οδικούς άξονες, την ηλιακή ενέργεια,το ευρωμεσογειακό πανεπιστήμιο, την ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. «Στην υπουργική σύνοδο της Μασσαλίας, δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης, δώσαμε σάρκα και οστά στον νέο αυτό θεσμό ο οποίος μπορεί να ανθίσει».
Επίσης, ο κ. Φαρνό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις απρόβλεπτες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και αντέδρασε άμεσα.
Όπως αναλυτικά είπε, η πρώτη ήταν θεσμική που ακολούθησε το "οχι" των Ιρλανδών και για την οποία βρέθηκε συμβιβασμός που θα επιτρέψει την αναγκαία θεσμική μεταρρύθμιση.
Η δεύτερη ήταν η Γεωργία, όπου επίσης -όπως σημείωσε- η Ε.Ε. αντέδρασε γρήγορα, συλλογικά, πρότεινε λύση (πρόταση έξι σημείων Σαρκοζί), οδηγηθήκαμε σε διαπραγματεύσεις και τελικά η ΕΕ μίλησε με μια φωνή.
Τέλος, η άλλη μεγάλη απρόβλεπτη κρίση ηταν η χρηματοπιστωτική, έναντι της οποίας, όπως επεσήμανε ο κ. Φαρνό, η Ε.Ε. αντέδρασε ψύχραιμα, συντονισμένα και ανέλαβε πρωτοβουλίες με κορυφαία τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής στην Ουάσιγκτον και τον προγραμματισμό νέας συνόδου τον Απρίλιο στο Λονδίνο, καθώς και την έγκριση από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου πακέτου 200 δισ. ευρώ για την αναθέρμανση της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.