Tου Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Σχεδόν παράλληλες συνεντεύξεις με διαφορά μόνο λίγων ωρών θα παραχωρήσουν απόψε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας ενόσω οι εξελίξεις στο Ουκρανικό, την ακρίβεια και την πανδημία ενισχύουν τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες ακόμη και πριν από το καλοκαίρι.
Ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Alpha TV που αρχίζει στις 18:50 ενώ λίγες ώρες αργότερα, στις 23:45, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί «Ενώπιος Ενωπίω» στο τηλεοπτικό studio με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον Ant1. Πρόκειται ουσιαστικά για μια περίπτωση τηλεμαχίας εκ του παραλλήλου στο πλαίσιο της οποίας οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τα θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα και συγκεκριμένα για το Ουκρανικό, την ακρίβεια και την πανδημία. Να σημειωθεί επίσης ότι αυτή η άτυπη τηλεμαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα πραγματοποιείται την επομένη της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.
Μέχρι στιγμής η κρίση στην Ουκρανία δεν φαίνεται να διχάζει τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής. Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής καταδίκασαν «ξεκάθαρα και χωρίς αστερίσκους ή υποσημειώσεις την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» και συμφώνησαν στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Ωστόσο η πολεμική κρίση προκαλεί ανησυχίες για ενίσχυση της ακρίβειας η οποία πιέζει ασφυκτικά εδώ και μήνες τα νοικοκυριά και απειλεί να τινάξει στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατομμυρίων Ελλήνων. Μάλιστα οι θιασώτες των πρόωρων εκλογών εντός της κυβέρνησης φέρονται να καταθέτουν εισηγήσεις στον κ. Μητσοτάκη για προσφυγή στις κάλπες πριν το καλοκαίρι καθώς το «κακό σενάριο» λέει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φτάσει ακόμη και σε διψήφια ποσοστά.
Ο πόλεμος και η επίκληση «εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας»
Πέραν τούτου, η πολεμική σύρραξη δίνει και την τυπική δυνατότητα στον πρωθυπουργό, εφόσον αποφασίσει κάτι τέτοιο, να προχωρήσει σε διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Με δεδομένες λοιπόν τις απειλές της Μόσχας κατά των χωρών που έχουν συνυπογράψει τις κυρώσεις αλλά και με διάχυτη την ανησυχία ότι η Άγκυρα μπορεί να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση, κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει εύκολα με την επίκληση της ουκρανικής κρίσης ως ενός «εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας» που δικαιολογεί την προσφυγή στις εκλογές.
Νέα δεδομένα από την άρση περιορισμών για την πανδημία
Μια άλλη εξέλιξη που φαίνεται ότι «λύνει τα χέρια» της κυβέρνησης για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών πριν το καλοκαίρι είναι η συναίνεση που δείχνουν πλέον οι ειδικοί στη σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Μετά την άρση της απαγόρευσης της μουσικής και του περιοριστικού ωραρίου σε εστίαση/διασκέδαση χθες αποφασίστηκε και ο τερματισμός της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, από το Σάββατο 5 Μαρτίου. Μάλιστα όλα δείχνουν ότι στο ορατό μέλλον θα αρθούν και άλλοι περιορισμοί και αυτή η τάση είναι προφανές ότι διασκεδάζει τις ανησυχίες των πολιτών για τον υγειονομικό κίνδυνο της συμμετοχής σε εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Ιανουαρίου ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε ταχθεί κατά του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για διενέργεια εκλογών, υπογραμμίζοντας την εκατόμβη νεκρών και τα πολύ αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα της περιόδου. Πλέον, όμως, η μεταβολή της στάσης των ειδικών δημιουργεί νέες συνθήκες και ανοίγει ένα «εκλογικό παράθυρο» που αναγκάζει όλα τα κόμματα να αναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές τους.