Η δεκαετία του ΄90 επιστρέφει τρομακτική

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 10:00
UPD:10:01
REUTERS/MAKSIM LEVIN
A- A A+

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected] 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι σε πλήρη εξέλιξη: Οι εικόνες που πλημμυρίζουν τις οθόνες όλου του κόσμου δείχνουν επιθέσεις με πυραύλους σε εγκαταστάσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου αλλά και πολυάριθμες εκρήξεις σε αστικές περιοχές. Στο Κίεβο και στις άλλες πόλεις, οι σειρήνες ουρλιάζουν  για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους για αεροπορικές επιδρομές. Η εισβολή συνεχίζεται - το ίδιο και η φρίκη της.

EPA/SERGEY DOLZHENKO

Μια αρχική εκτίμηση των συνεπειών του πολέμου είναι συγκλονιστική: μετά από τέσσερις ημέρες, πολλά τμήματα της Ουκρανίας  έχουν καταστραφεί. Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τρέπονται σε φυγή, ρωσικές και ουκρανικές μονάδες δίνουν βαριές μάχες. Φαίνεται πάντως ότι ο ρωσικός στρατός έχει συναντήσει  σκληρή αντίσταση από τις ουκρανικές μονάδες. Η προέλαση λέγεται  ότι έχει τουλάχιστον επιβραδυνθεί γύρω από το Κίεβο.

Η Ρωσία έχει περίπου 900.000 στρατιώτες, το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο μετά από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, την πέμπτη μεγαλύτερη αμυντική δαπάνη σε παγκόσμια κλίμακα το 2021 και σημαντική μαχητική εμπειρία που έχει συσσωρευτεί σε πολλαπλές επιχειρήσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις που αντιτίθενται σε αυτόν τον Γολιάθ έχουν ετήσιο προϋπολογισμό που είναι μικρότερος από το ένα δέκατο του ρωσικού, είναι κατώτερες σε όλους τους τομείς - ξηρά,αέρα,θάλασσα, κυβερνοχώρο.

Και ομως! Στην ίδια τη Ρωσία, η απροσδόκητα σκληρή αντίσταση στο Κίεβο λέγεται ότι έχει ήδη προκαλέσει απογοήτευση στον στρατιωτικό μηχανισμό.

Η αμερικανική εφημερίδα USA Today, επικαλούμενη πληροφορίες από το Πεντάγωνο, γράφει οτι λόγω των δυσκολιών στην κατάληψη του Κιέβου, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία έχει ήδη αρχίσει να μετακινεί περισσότερα στρατεύματα προς την Ουκρανία.

EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Την ίδια ώρα , το ρωσικό υπουργείο Υγείας προφανώς προετοιμάζεται για μια «ιατρική έκτακτη ανάγκη» στη χώρα του. Αυτό προκύπτει από απόρρητα έγγραφα του υπουργείου που δημοσίευσε  η ανταποκρίτρια του CNN και του βρετανικού ITN, στη Μόσχα, Εμμα Μπάροους. Η γνησιότητα των εγγράφων δεν μπορεί να επαληθευτεί αρχικά, αλλά σύμφωνα με όσα αναφέρουν, «τα νοσοκομεία στη Ρωσία κλήθηκαν να καταρτίσουν λίστες με ιατρικό προσωπικό, ώστε να μπορούν να κληθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης». Ως εκ τούτου, το προσωπικό θα πρέπει να είναι έτοιμο να μεταφερθεί σε άλλες περιοχές για να «σώσει ζωές και να προστατεύσει την υγεία του ρωσικού λαού».

Οι αναφορές για θύματα στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ποικίλλουν πολύ. Το Σάββατο, ο ουκρανικός στρατός είχε κάνει λόγο για έως και 4.000 απώλειες από την πλευρά των Ρώσων. Η ίδια η Ρωσία δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής πληροφορίες για πιθανές απώλειες.

Οι εικόνες τρομάζουν .Δεν πιστεύουμε ότι θα ξαναζήσουμε τόσο κοντά μας την τρομερή δεκαετία του 90 και του 2000 :Τους επιθετικούς πολέμους και με διάφορα προσχήματα στον Κόλπο, στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη ,τις γενοκτονίες στη Ρουάντα και τη Σρεμπρένιτσα.

Ο χρόνος φαίνεται να έχει γυρίσει πίσω από την Πέμπτη. Και στο Κρεμλίνο, ένας άνθρωπος υπαγορεύει την πορεία της ιστορίας-τουλάχιστον προς το παρόν.Λένε ότι βλέπει τη δεκαετία του 1990 και το τέλος της σοβιετικής εποχής ως τη χειρότερη ντροπή. Η ιστορία δεν μπορεί όμως να γράφεται τον 21ο αιώνα με αίμα. Ούτε με βίαιες αλλαγές συνόρων. Ετσι νομίζαμε τουλάχιστον…

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή