Ρωσία: Νέα απόσυρση στρατευμάτων από την προσαρτημένη Κριμαία

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 13:09
UPD:13:10
via REUTERS/UKRAINIAN ARMED FORCES
A- A A+

Νέα απόσυρση δυνάμεων από την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας ανακοίνωσε η  Μόσχα, την ώρα που οι ανακοινώσεις της αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τις δυτικές δυνάμεις, οι οποίες προειδοποίησαν ότι το Κρεμλίνο μπορεί, αντίθετα, να συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία. Παράλληλα, εικόνα αναζωπύρωσης εκπέμπεται τις τελευταίες ώρες από την Ουκρανία, με τα διεθνή πρακτορεία να μιλούν για βομβαρδισμούς κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ

Σε δήλωση που εξέδωσε την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι μονάδες αποσύρονται από τα πεδία εκπαίδευσης στην Κριμαία στις μόνιμες βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, την οποία κατέλαβε η Μόσχα στις αρχές του 2014.

Η ανακοίνωσε έγινε αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η υπό την ηγεσία της Ουάσιγκτον διατλαντική στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ δήλωσαν την Τετάρτη ότι δεν είχαν δει στοιχεία για απόσυρση δυνάμεων από τη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ένα τραίνο να μεταφέρει εξοπλισμό και οχήματα προς την ηπειρωτική Ρωσία μέσω της γέφυρας στα στενά του Κερτς. Επίσης σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις βάσεις τους μονάδες τεθωρακισμένων και τανκς από τη δυτική Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο την Τρίτη για «μερική αποχώρηση», χωρίς να δίνει διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα αυτής της επιχείρησης ή το εύρος της.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν έχει δει ενδείξεις μείωσης των στρατευμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά μόνο «μικρές μετακινήσεις». 

Στο μεταξύ, στην αρχή της εβδομάδας το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος δήλωσαν έτοιμοι να προχωρήσουν σε έναν διάλογο σε βάθος για την αρχιτεκτονική της ασφάλειας της Ευρώπης. 

Η Μόσχα δηλώνει ότι επιθυμεί να διαπραγματευθεί επικρίνοντας παράλληλα την απόρριψη από τη Δύση των βασικών της αιτημάτων: ο τερματισμός της επέκτασης του ΝΑΤΟ, κυρίως η ένταξη της Ουκρανίας, η μη ανάπτυξη επιθετικών όπλων κοντά στο ρωσικό έδαφος και η απομάκρυνση των υποδομών του ΝΑΤΟ από την ανατολική Ευρώπη.

Οι Δυτικοί έχουν προτείνει συνομιλίες για θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, οι αμοιβαίες επισκέψεις σε ευαίσθητες υποδομές και συνομιλίες για τις ρωσικές ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.

Η Μόσχα πρόκειται να στείλει σήμερα τις γραπτές της απαντήσεις σε αυτές τις προτάσεις, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή