Αυξήθηκαν κατά 7.000 οι Ρώσοι στρατιώτες; Τι απαντάει η Μόσχα

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 10:53
UPD:11:44
REUTERS/SERGEY PIVOVAROV
A- A A+

Η Ρωσία αρνείται ότι είχε μετακινήσει 7.000 επιπλέον στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα τις τελευταίες ημέρες, όπως κατήγγειλε νωρίτερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδείς» τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι αποσύρει δυνάμεις από τα ουκρανικά σύνορα. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, βομβαρδισμοί ακούστηκαν στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντόνετσκ και του χωριού Ελένκοβα στην ανατολική Ουκρανία. 

Αναλυτικότερα, ήχος από οβίδες πυροβολικού ακούστηκε σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Είχαν προηγηθεί αλληλοκατηγορίες μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων, με τους πρώτους να κάνουν λόγο για παραβίαση της εκεχερείας και τις ουκρανικές αρχές να δηλώνουν ότι όχι μόνο δεν άνοιξαν πυρ αλλά δέχθηκαν πυρά στα οποία δεν απάντησαν. Πάντως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέγραψε «πολλαπλά περιστατικά βομβαρδισμών κατά μήκος της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία» τα ξημερώματα της Πέμπτης. 

Παράλληλα, απαντώντας στον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου περί αύξησης των στρατευμάτων, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε ότι «η δήλωση για 7.000 είναι εξίσου ψεύτικη με αυτές για επίθεση στις 15-16 Φεβρουαρίου»- αναφερόμενη σε προηγούμενες αναφορές που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα. 

Αργά την Τετάρτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα, αμφισβητώντας τις προηγούμενες δηλώσεις της Μόσχας ότι απέσυρες δυνάμεις. Πρώτο αμφισβήτησε τις ρωσικές ανακοικώσεις το ΝΑΤΟ. 

Απαντώντας ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ για συνεχιζόμενη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων, χαρακτηρίντας τους «μύθους». Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι δυνάμεις επιστρέφουν στις βάσεις, ανέφερε η Kommersant.

«Οι ασκήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους, μπορείτε να ηρεμήσετε», είπε ο Γκρούσκο, αναφερόμενος στις ασκήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Λευκορωσία και έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, Αντρέι Κορτούνοφ, ο οποίος δήλωσε ότι η Μόσχα πιθανότατα θα πραγματοποιήσει μια μεγάλη στρατιωτική απόσυρση από τα σύνορα με την Ουκρανία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, γεγονός που θα εκτονώσει τις εντάσεις. Ο Κορτούνοφ υποστήριξε ότι ο Πούτιν έχει «ήδη πετύχει πολλά» στην αντιπαράθεση για την Ουκρανία. Επίσης σημείωσε ότι ενώ ο Πούτιν είναι πιθανό να εξασφαλίσει ορισμένες παραχωρήσεις ασφαλείας, θα συνεχίσει να πιέζει για εγγυήσεις που εμποδίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Είναι σαφές ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να διατηρήσει την πίεση στη Δύση και στο Κίεβο για να τραβήξει την προσοχή της Δύσης», είπε χαρακτηριστικά. 

Νέο βίντεο με ρωσικά στρατεύματα να αποχωρούν

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ένα βίντεο το οποίο δείχνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τη δυτική στρατιωτική περιοχή να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το πέρας γυμνασίων.

Το υπουργείο εξήγησε ότι τα τεθωρακισμένα και τα τανκς θα διανύσουν περίπου 1.000 χιλιόμετρα με τραίνα.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την περιοχή όπου έγιναν τα γυμνάσια, αλλά ούτε για το πού βρίσκονται οι μόνιμες βάσεις των μονάδων αυτών.

Στο μεταξύ το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετέδωσε ότι περίπου δέκα οχηματοπομπές με ρωσικά στρατεύματα αναχώρησαν από την Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση γυμνασίων εκεί.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή