Της Κατερίνα Κοκκαλιάρη
[email protected]
Δεν φαίνεται ακόμα… φως στο τούνελ στα μέτωπα πανδημίας και ακρίβειας, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για έναν ακόμα δύσκολο μήνα και να επιστρατεύει πρόσθετα μέτρα. To αισιόδοξο σενάριο προβλέπει έξοδο στο ξέφωτο την Άνοιξη και μέχρι τότε θα συνεχίζεται η μάχη για την τιθάσευση της πανδημίας αλλά και για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στο ντόμινο των ανατιμήσεων.
Τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει… φωτιά στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η επέκταση των μέτρων στήριξης για τη δίδυμη κρίση απαιτεί πρόσθετα κονδύλια. Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση, καθώς στόχος είναι το πλέγμα στήριξης να μην απειλήσει τη δημοσιονομική ισορροπία μεσούσης της ευρωπαϊκής συζήτησης για μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
Στο μέτωπο της πανδημίας η μικρή αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες δεν συνοδεύεται από υποχώρηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό πως έφτασαν τους 668 οι διασωληνωμένοι, ενώ μέσα σε δυο ημέρες 181 άτομα έχασαν τη ζωή τους.
Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην επιτάχυνση των εμβολιασμών τόσο της πρώτης όσο και της τρίτης αναμνηστικής δόσης, προκειμένου να μειωθεί η πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ. Με βάση τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ διαπιστώνεται ότι το 93,4% των θανάτων από κορονοϊό κατά το τελευταίο 15νθημερο αφορούσε ασθενείς που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση. Στο πλαίσιο αυτό από την 1η Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει στους επτά μήνες για όλους τους ενήλικες που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.
Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει μια ακόμα συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όπου θα συζητηθούν εκ νέου τα μέτρα που ισχύουν σε εστίαση και διασκέδαση. Το ενδεχόμενο πλήρους άρσης των μέτρων - σύμφωνα με πληροφορίες - δεν είναι στο τραπέζι. Ωστόσο ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών της πανδημίας θα εξεταστεί αν μπορεί να υπάρξει στις αρχές Φεβρουαρίου μία χαλάρωση (αρχής γενομένης από την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση).
Plan B με νέα μέτρα στήριξης στην οικονομία
Με το ντόμινο ανατιμήσεων στην ενέργεια να έχει οδηγήσει σε αυξήσεις σε βασικά αγαθά η κυβέρνηση προχωρά σε εξαγγελίες σε ..δόσεις. Ήδη έχει ανακοινωθεί η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το Μάιο, στην τελική ευθεία είναι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ενώ αναμένεται να δοθεί «παράταση» στη στήριξη των νοικοκυριών στο ενεργειακό πεδίο.
Παράλληλα στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν ήδη τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή το 2023 και στο τραπέζι είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους την επόμενη χρονιά. Υπενθυμίζεται εδώ πως η εισφορά - που αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ- είναι ήδη «παγωμένη» για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και σημαντικές προσδοκίες υπάρχουν για την πορεία του τουρισμού (που πέρσι έδειξε πως διαθέτει σημαντικά «αντισώματα» στην πανδημία). «Πιστεύω ότι υπάρχει προοπτική για μια μακροπρόθεσμη διαρκή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία» σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Προσέθεσε δε πως αναμένει ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας θα ξεπεράσει πιθανόν το 8%»
Στο πεδίο της οικονομίας αναμένεται να διεξαχθεί και μια σφοδρή πολιτική σύγκρουση το επόμενο διάστημα, καθώς η αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για ανεπαρκή μέτρα. Μάλιστα σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata στο ερώτημα ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας η ακρίβεια κατέλαβε την πρώτη «θέση», με την πανδημία να ακολουθεί σε μικρή βέβαια απόσταση.