Σολτς: Δεν είναι λογική η σιωπή απέναντι στην ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 17:49
UPD:17:57
REUTERS/POOL
A- A A+

Εν μέσω κατηγοριών ότι το Βερολίνο δεν κάνει αρκετά για να μετριάσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ότι δείχνει απροθυμία λόγω του έργου του αγωγού φυσικού αερίου με τη Μόσχα, ο νέα καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι «η σιωπή δεν είναι λογική επιλογή» μετά από χρόνια έντασης στο κατώφλι της Ευρώπης. .

Εδώ και αρκετούς μήνες, η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, έχοντας συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες στα σύνορα. Η Ρωσία αρνείται ότι έχει τέτοια σχέδια, αλλά απαίτησε από τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ να μην επεκταθεί προς τα ανατολικά ή να επιτρέψει στην Ουκρανία να γίνει μέλος του.

«Μετά από χρόνια αυξανόμενων εντάσεων, η σιωπή δεν είναι μια λογική επιλογή», ​​είπε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια ομιλίας μέσω τηλεδιάσκεψης στην τηλεδιάσκεψη του Νταβός The Davos Agenda την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι στην Ευρώπη «τα σύνορα δεν πρέπει να μετακινούνται με τη βία».

Οι εντάσεις είναι υψηλές μεταξύ της Ρωσίας και της γειτονικής της Ουκρανίας εδώ και πολλά χρόνια, με τις σχέσεις να φθάνουν σε χαμηλό σημείο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 από τη Ρωσία και την υποστήριξη μιας φιλορωσικής εξέγερσης στα ανατολικά της χώρας.

Αναλογιζόμενος τις εντατικές συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών, Ευρωπαίων και αξιωματούχων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία τις τελευταίες εβδομάδες, ο Σολτς είπε ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε εάν θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης που δημιούργησε η Ρωσία συγκεντρώνοντας 100.000 στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία».

Η προοπτική της Γερμανίας στις συνομιλίες, πρόσθεσε ο Σολτς, ήταν να τονίσει «τη δέσμευσή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και σε μια βασική αρχή της κοινής ευρωπαϊκής ειρηνευτικής τάξης μας, ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν με τη βία, ότι το δικαίωμα κάνει δύναμη και όχι το αντίστροφο. .»

Η ρωσική πλευρά «έχει επίγνωση της αποφασιστικότητάς μας», είπε, προσθέτοντας: «Ελπίζω να συνειδητοποιήσουν ότι τα κέρδη της συνεργασίας υπερβαίνουν το τίμημα της περαιτέρω αντιπαράθεσης».

Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, προσπάθησε να μεσολαβήσει για ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για αρκετά χρόνια, αλλά οι συμφωνίες, γνωστές ως «συμφωνίες του Μινσκ» δεν τηρήθηκαν ανεπαρκώς, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των όρων.

Ωστόσο, με την πρόσφατη ολοκλήρωση ενός γιγαντιαίου αγωγού φυσικού αερίου (Nord Stream 2) μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, το Βερολίνο κατηγορήθηκε ότι επηρεάστηκε από το έργο, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκρίνει να χρησιμοποιηθεί, και ότι υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ευρώπης έναντι ως αποτέλεσμα της Ρωσίας.

Το επίμονο ερώτημα για πολλούς παρατηρητές των εντάσεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας παραμένει: Πόσο μακριά είναι διατεθειμένες να φτάσουν η Γερμανία, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να υπερασπιστούν την Ουκρανία;

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή