Μακρόν: Κοινή δράση της ΕΕ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 14:53
UPD:14:55
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή δράση ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα εάν κινδυνεύει να παραβιάσει την κυριαρχία της Ουκρανίας, καθώς η ΕΕ αγωνίζεται να συμφωνήσει σε μια ενιαία θέση για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου.

Μιλώντας σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τετάρτη, ο Μακρόν κάλεσε την Ευρώπη να έχει «ενιαία φωνή» στη στάση της ενάντια στις απειλές της Μόσχας για εκ νέου εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε αυτά τα εγγενή δικαιώματα που αποτελούν μέρος της κυριαρχίας των κρατών», είπε ο Μακρόν. «Είναι στο χέρι μας να επιβεβαιώσουμε εκ νέου αυτές τις αξίες και να τιμωρήσουμε αποτελεσματικά όσους τις παραβιάζουν».

«Η ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου της ΕΕ και αυτή είναι μια απάντηση στην αποσταθεροποίηση που κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να αναλάβουν στην ήπειρό μας».

Τα λόγια του Μακρόν έρχονται μετά την απογοήτευση ορισμένων χωρών της ΕΕ από την απουσία του μπλοκ από τις διπλωματικές συνομιλίες νωρίτερα αυτόν τον μήνα μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γενεύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Παρασκευή, αφού η Μόσχα απέρριψε τις διαπραγματεύσεις ως «αδιέξοδο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή