«Αρκετά!»: δάσκαλοι, καθηγητές και λοιπό προσωπικό της Παιδείας στη Γαλλία, εξοργισμένοι από τα πρωτόκολλα υγείας που για τον Covid-19, συμμετέχουν σε μαζική απεργία την Πέμπτη, με τα μισά σχολεία κλειστά.
Σχεδόν το 38,5% των δασκάλων απεργούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ενώ το SNUipp-FSU, το πρώτο σωματείο, κάνει λόγο για συμμετοχή στο 75%. Ένα στα δύο δημοτικά σχολεία είναι κλειστά, σύμφωνα με το SNUipp-FSU.
«Δεν είναι μια απεργία κατά του ιού, αλλά δείχνει την αυξανόμενη κούραση στα σχολεία» σύμφωνα με αυτό το σωματείο, με αναφορά στα λόγια του υπουργού Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «απεργία κατά του ιού».
Στα Γυμνάσια και Λύκεια κινητοποιείται το 23,7% των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ το Snes-FSU, το σωματείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανακοινώνει το 62% των απεργών. «Η απεργία είναι πλειοψηφική και δείχνει έντονη οργή στην εκπαιδευτική κοινότητα», αναφέρει το σωματείο.
Η μεγαλύτερη κινητοποίηση στην εκπαίδευση από το 2003
Από το 2000, η ισχυρότερη κινητοποίηση στην εκπαίδευση χρονολογείται από τις 13 Μαΐου 2003, όταν οι εκπαιδευτικοί έκαναν απεργία για να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του Φρανσουά Φιγιόν. Τ
Η παρισινή πορεία, στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν οι αριστεροί υποψήφιοι για την προεδρία, θα αναχωρήσει στις αρχές του απόγευμα από το Μέγαρο του Λουξεμβούργου, με κατεύθυνση προς το υπουργείο Παιδείας. Διαδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή αναμένονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Ρεν και η Μασσαλία.
Η ένταση μεγαλώνει, με τον υπουργό Παιδείας, άλλοτε αγαπημένο της κυβέρνησης και σήμερα σε κρίση. Ενώ αντιμετωπίζει εκκλήσεις για παραίτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκάμπριελ Ατάλ διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η εκτελεστική εξουσία «στηρίζει πολύ» τον υπουργό του Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Le Figaro