Η παραλλαγή Όμικρον μεταδίδεται ταχύτατα και μεταδίδεται και μεταξύ των εμβολιασμένων. Αυτά είναι τα δύο στοιχεία που έχουν σημάνει συναγερμό στις αρχές παγκοσμίως και επαναφέρουν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα, ακόμη και σκληρά lockdown. Ωστόσο οι έρευνες που έχουν έρθει στο φως τα τελευταία 24ωρα αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας.
Νέα μεγάλη έρευνα πραγματοποιήθηκε με δεδομένα από τη Νότια Αφρική, τη Δανία, την Αγγλία και τη Σκωτία και παρουσιάστηκε από τον βρετανικό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Υγείας όσοι κολλήσουν τη μετάλλαξη Όμικρον έχουν 50% έως 70% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομεία σε σχέση με όσους μολύνονται με άλλα στελέχη του νέου κορωνοϊού.
Ο βρετανικός οργανισμός χαρακτήρισε τα ευρήματα «ενθαρρυντικά» υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το νέο στέλεχος μπορεί και πάλι, εάν δεν αντιμετωπιστεί με προσοχή, να οδηγήσει σε ένα κύμα νοσηλειών. Το υπουργείο Υγείας σχολίασε ότι είναι «πολύ νωρίς» να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
Η έρευνα έδειξε παράλληλα ότι η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον αρχίζει να εξασθενεί ύστερα από 10 εβδομάδες. Ωστόσο η προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης παραμένει ισχυρή.
Σε πρόσφατη δημοσίευσή τους οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), σχολίαζαν ότι πλέον έχουμε στοιχεία που συγκλίνουν στο ότι η Όμικρον έχει αρκετά μικρότερη νοσηρότητα από ότι τα προηγούμενα στελέχη:
Καταρχήν, τρεις εβδομάδες μετά την έξαρση της Όμικρον, το σύστημα στη Νότιο Αφρική δεν βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε μεν αλλά σε πολύ μικρότερο επίπεδο από αυτά που παρατηρήθηκαν για αντίστοιχες αυξήσεις σε κρούσματα στα προηγούμενα κύματα. Επίσης προς το παρόν καμία χώρα δεν αναφέρει πίεση στο σύστημα υγείας ως αποτέλεσμα έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον.
Μία προδημοσίευση από δεδομένα της Νοτίου Αφρικής είχε επίσης ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο σε σύγκριση με την Δέλτα είναι μειωμένος 3 με 4 φορές
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΒΒC