Σημαντική αναδεικνύεται η τρίτη δόση του εμβολίου στη «μάχη» κατά της παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον, η οποία έχει προκαλέσει ανησυχία διεθνώς. Τα τελευταία πρώιμα δεδομένα δείχνουν ότι η τρίτη δόση μπορεί τουλάχιστον εν μέρει να επιδιορθώσει τις «τρύπες» στην άμυνα του σώματος έναντι της Όμικρον μετά τις δύο αρχικές δόσεις.
Όπως αναφέρουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, Pfizer και BioNTech, οι αρχικές εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου τους για τον Covid-19 εξουδετερώνει την παραλλαγή Όμικρον, γεγονός που καθιστά καθοριστικής σημασίας την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε όλο τον κόσμο.
Η ενισχυτική δόση με την τρέχουσα εκδοχή του εμβολίου αυξάνει κατά 25 φορές τα αντισώματα, παρέχοντας παρόμοιο επίπεδο αντισωμάτων με αυτό που παρατηρήθηκε μετά από τις δύο δόσεις έναντι του αρχικού στελέχους του ιού και άλλων παραλλαγών, ανέφεραν οι εταιρείες. Τα λεγόμενα Τ-κύτταρα εξακολουθούν να παρέχουν προστασία από σοβαρές ασθένειες, τόνισαν.
Παράλληλα, οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι είναι βέβαιες ότι θα έχουν έτοιμο για παράδοση το τροποποιημένο εμβόλιο για την Όμικρον έως τον Μάρτιο του 2022.
Το πλάσμα αίματος από άτομα που έχουν ανοσοποιηθεί με τις δύο δόσεις του εμβολίου έχει 25 φορές μείωση στα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της Όμικρον, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του ιού, ανέφεραν οι εταιρείες.
«Είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με την τρίτη δόση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι μια τρίτη δόση θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα αρκετή προστασία από ασθένειες, δήλωσε από την πλευρά του ο CEO της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.
Τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά, καθώς οι δύο εταιρείες συνεχίζουν να μελετούν τη νέα παραλλαγή. Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, είναι πιθανό τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις να εξακολουθούν να προστατεύονται από σοβαρές μορφές Covid από την παραλλαγή Όμικρον, χάρη στα Τ κύτταρα που δεν επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις της παραλλαγής.
Κάτι αντίστοιχο σημείωσε και ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας και Ερευνητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς, στον απόηχο της δημοσίευσης των πρώτων εργαστηριακών δεδομένων για το νέο στέλεχος. Ο κ. Πρασσάς αναφέρει ότι τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η ανοσία δεν είναι άσπρο-μαύρο και πως φαίνεται ότι οι άλλες δύο γραμμές άμυνας πέρα από τα αντισώματα, τα αναμνηστικά β κύτταρα κα τα τ κυτταρα εξολοθρευτές δηλαδή, φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να χαρίζουν ισχυρή προστασία έναντι βαριάς νοσησης.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από ερευνητές στο Αφρικανικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας, ότι το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer παρέχει λιγότερη ανοσία ενάντια στην παραλλαγή Όμικρον από ό,τι σε άλλα στελέχη του Covid-19, τονίζοντας επίσης ότι η τρίτη δόση μπορεί να βοηθήσει στην αναχαίτιση του νέου στελέχους του ιού. Μάλιστα τα εργαστηριακά πειράματα διαπίστωσαν ότι η μόλυνση από την Όμικρον είχε ως αποτέλεσμα το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech να έχει περίπου 40 φορές μείωση των επιπέδων εξουδετερωτικών αντισωμάτων που παράγονται από άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, σε σύγκριση με το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο Κίνα πριν από σχεδόν δύο χρόνια.
naftemporiki.gr