Σαφείς προειδοποιήσεις κατά της Άγκυρας, να αποσύρει τους μισθοφόρους της από την Λιβύη περιέχει το κείμενο συμπερασμάτων της Διεθνούς Διάσκεψης που εγινε στο Παρίσι. Αλλά και ο ίδιος ο Μακρόν, έστειλε σαφές μήνυμα: «Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει να αποσύρουν από τη Λιβύη «χωρίς καθυστέρηση» τους μισθοφόρους τους, η παρουσία των οποίων «απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής» δήλωσε στο τέλος της Διάσκεψης.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων επίσης οι ηγέτες προειδοποίησαν με κυρώσεις τα πρόσωπα τα οποία, στο εσωτερικό της χώρας ή εκτός αυτής, ενδεχομένως "προσπαθήσουν να εμποδίσουν, να αμφισβητήσουν ή να χειραγωγήσουν" τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της διάσκεψης.
Ζήτησαν επίσης «την αποχώρηση όλων των μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων και επιβεβαιώνουν τον πλήρη σεβασμό και την προσήλωση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης. Απορρίπτουν όλες τις ξένες παρεμβάσεις στις λιβυκές υποθέσεις και προτρέπουν όλους τους Λίβυους εμπλεκομένους και υποψηφίους να σεβασθούν τις δεσμεύσεις τους για τη διεξαγωγή εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου 2021».
Η ίδια η Άγκυρα πάντως, σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ έχει «ακόμη κάποιες επιφυλάξεις» για την απόσυρση των στρατευμάτων. Αντιθέτως η Ρωσία δήλωσε ότι θέλει να υποστηρίξει μια αμοιβαία απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη βορειοαφρικανική αυτή χώρα,, όπως είπε η καγκελάριος.
«Το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη Λιβύη εντάσσεται στο γενικότερο ενδιαφέρον του κ. Ερντογάν να εγκαθιδρύσει μια μεγάλη σφαίρα επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια» σχολίασε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου» Αντώνης Κλάψης
«Από την άλλη όμως, με τη στάση της, έχει καταφέρει να συσπειρώσει εναντίον της πάρα πολλές χώρες. Πέρα από την Ελλάδα, υπάρχει η Γαλλία, η Ιταλία, υπάρχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος που βλέπουν με αυξημένη καχυποψία την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη» σημείωσε εξάλλου ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μάνος Καραγιάννης.
«Η Τουρκία δεν επιδιώκει την εκκένωση της Λιβύης από ξένα στρατεύματα και δεν θα ήθελε να δει εκλογές στις οποίες θα επικρατούσαν πολιτικές ομάδες και προσωπικότητες που δεν συντάσσονται με τα τουρκικά συμφέροντα και μάλλον θα επεδίωκε τη συνέχιση αυτής της ανώμαλης κατάστασης στην Λιβύη που εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα» είπε επίσης ο κ. Κλάψης.
Έχοντας ως σημαία την «Γαλάζια Πατρίδα» και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο συνήψε με τη μη εκλεγμένη λιβυκή αρχή, ο Τούρκος πρόεδρος ενοχλείται όχι μόνο από την αλλαγή των ισορροπιών στη Λιβύη, αλλά και από την ενίσχυση των συμμαχιών στις οποίες προχωρά συστηματικά η Αθήνα.
«Ολόκληρη η Ελλάδα έχει γίνει έχει βάση της Αμερικής» είπε χθες ενοχλημένος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που προσδοκά πλεόν πολλά από την Ρωσία.
Κι αν οι αποφάσεις της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη φέρουν ειδικό βάρος για τις επερχόμενες εξελίξεις, μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της επίμονα προκλητικής Τουρκίας στην πράξη