«Πολύ επιθετικό» χαρακτήρισε χθες το νέο κύμα της πανδημίας ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κάτι που επιβεβαιώνουν κάθε μέρα οι «επίμονοι» σε υψηλά επίπεδα επιδημιολογικοί δείκτες της χώρας. Η έξαρση της πανδημίας «σκορπά» τον κορωνοϊό στην κοινωνία, πιέζοντας σημαντικά το σύστημα υγείας που για άλλη μια φορά καλείται να κρατήσει αντίσταση.
Γι’ αυτό και το κυβερνητικό επιτελείο αναζητά τρόπους για την περαιτέρω στήριξη του ΕΣΥ, που δέχεται ασφυκτική πίεση κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω της χαμηλότερης εμβολιαστικής κάλυψης. Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί διορία στους ιδιώτες ιατρούς μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να αποφασίσουν να καλύψουν τις κενές θέσεις στο ΕΣΥ οικειοθελώς. Διαφορετικά, την ερχόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται επίταξη σε ειδικές κατηγορίες, αρχής γενομένης από τη Βόρεια Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση, δήλωσε ότι «δεν έχουμε καμία ενημέρωση για επίταξη από Δευτέρα», προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί όσο τα κρεβάτια των νοσοκομείων γεμίζουν.
Παράλληλα, η κατάσταση αναγκάζει την κυβέρνηση να εξετάσει περαιτέρω μέτρα, αν και για την ώρα αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός lockdown ή μέτρων που θα επηρεάσουν τους εμβολιασμένους πολίτες, όπως και την πιθανότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών- αν και στοχεύει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.
«Η δεξαμενή του προβλήματος»
Έτσι η πίεση προσανατολίζεται προς τους ανεμβολίαστους, τους οποίους ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε «δεξαμενή του προβλήματος», με τον υπουργό Υγείας να προειδοποιεί σήμερα πως, εφόσον χρειαστεί, προβλέπεται κλιμάκωση των μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες. «Αυτό επιλέγει η Ευρώπη, αυτό επιλεγεί και η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω του νέου πανδημικού κύματος που επικεντρώνεται στην Ευρώπη, μερίδα κυβερνήσεων σφίγγει τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους. Ενδεικτικό είναι το πιο δραστικό παράδειγμα της επαρχίας της Άνω Αυστρίας, που αποφάσισε να επιβάλλει lockdown αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους πολίτες, με την εθνική κυβέρνηση της χώρας να μην αποκλείει να επιβάλλει και εθνικούς περιορισμούς σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Ψώνια με rapid;
Ένα αυστηρό μέτρο που έχει πέσει επίσης στο τραπέζι της κυβέρνησης, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, είναι η είσοδος των ανεμβολίαστων στο σούπερ μάρκετ με rapid test. Ο ίδιος, ωστόσο, αναγνώρισε ότι το μέτρο έχει δυσκολίες στην εφαρμογή του καθώς υπάρχουν κάποιοι που δεν θα κάνουν ούτε rapid test και δεν γίνεται να στερηθούν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Παράλληλα, σε πιο πρακτικό επίπεδο, με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τις ατελείωτες ουρές που θα σχηματίζονται σε ώρες αιχμής στα μεγάλα καταστήματα.
Κοινωνία-σχολεία: Συγκοινωνούντα δοχεία
Στο μεταξύ τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού καταγράφουν «οδηγούν» τα κρούσματα και στα σχολεία. «Προφανώς όταν υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στην κοινωνία θα υπάρχουν και στα σχολεία, είναι συγκοινωνούντα δοχεία αυτά. Τα σχολεία παρακολουθούν την πανδημία δεν την οδηγούν», είπε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας. Μάλιστα η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε πως έχει παρατηρηθεί «ότι έχουμε περισσότερα κρούσματα σε σχολεία με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των γονέων». «Όσο υψηλότερη η εμβολιαστική κάλυψη των γονέων, τόσο χαμηλότερα τα κρούσματα στο σχολείο», συμπλήρωσε, αποκλείοντας για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο κλεισίματος των σχολείων.
Στο ζήτημα των σχολείων στάθηκε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εξηγώντας ποια μέτρα θεωρεί ότι μπορούν να ανακόψουν την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, εκτίμησε ότι πρέπει να αναβληθούν οι σχολικές εκδρομές.
«Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομες 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα.Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία», είπε ο καθηγητής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Επέκταση υποχρεωτικότητας;
Παράλληλα ο καθηγητής δήλωσε πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. «Να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επέκταση της υποχρεωτικότητας.Είναι εθνική ανάγκη και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε με συναίνεση και χωρίς πολιτικά κόστη μεταξύ των κομμάτων. Να δούμε και το παράδειγμα της Γαλλίας που έβαλε υποχρεωτικότητα στους άνω των 65 ετών για την 3η δόση παρά τις αντιδράσεις», σημείωσε.
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας έχει προταθεί και από άλλους επιστήμονες, με την κυβέρνηση να έχει δηλώσει πως δεν είναι στο τραπέζι. Όπως είπε χθες ο κ. Πλεύρης, η υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να γίνει γενικευμένη, με το ποσοστό των εμβολιασμένων στο 70 -73%.
Δίνοντας μάλιστα το πλαίσιο των μέτρων που εξετάζονται, είπε ότι «σίγουρα δεν θα επιβαρύνουν την κανονικότητα των εμβολιασμένων».
Άλλα μέτρα που προτείνει η επιστημονική κοινότητα είναι πιο αυστηρά μέτρα για το γενικό πληθυσμό, πιο αυστηρά μέτρα για τα μέρη όπου υπάρχουν εστίες υπερμετάδοση και συνωστισμό (σουπερ μάρκετ, σχολεία) και χρήση της μάσκας.
naftemporiki.gr