Κρίσιμος μήνας θα είναι ο Νοέμβριος αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, καθώς τα κρούσματα καταγράφουν αλματώδη άνοδο και η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει την έξαρση, με λήψη μέτρων που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Η περιφέρεια είναι αυτή που πλήττεται εντονότερα από το 4ο κύμα της πανδημίας, καθώς εμφανίζει και τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Οι επιστήμονες ανησυχούν για την πληρότητα των ΜΕΘ και τη διασπορά του ιού, ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για 9.000-10.000 κρούσματα αυτήν την εβδομάδα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα τοπικά περιοριστικά μέτρα, τα οποία όμως θα αφορούν αποκλειστικά όμως τους ανεμβολίαστους, ενώ παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown.
«Lockdown δε θα υπάρξει. Όχι επειδή αποκλείεται να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, δυστυχώς δεν αποκλείεται, με 35% των πολιτών ανεμβολίαστους. Ο λόγος που δε θα γίνει το lockdown είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι δια της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους. Άρα, δεν μπορείς να τους πεις ότι σε "κλείνω σπίτι"», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού τα οριζόντια μέτρα να μην επηρεάζουν πολύ τη ζωή των εμβολιασμένων», πρόσθεσε.
Ιστορικό παραβάσεων για κάθε ΑΦΜ
Το Σάββατο, πρώτη μέρα όπου η αγορά λειτούργησε με τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, παρατηρήθηκε «συμμόρφωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης» απέναντι στην τήρηση των μέτρων τόσο από πελάτες, όσο και απο επιχειρηματίες, όπως τόνισε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης.
«Η καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, αλλά και των επιχειρηματιών σχετικά με τα νέα μέτρα είχε αποτέλεσμα. Οι έλεγχοι που έγιναν το μεσημέρι σε εμπορικούς δρόμους, καταστήματα, mall, που μπήκαν τώρα σε αυτή τη διαδικασία, έδειξαν ότι υπάρχει συμμόρφωση, υψηλό αίσθημα ευθύνης και οι πελάτες που σέβονται τον υγιή επιχειρηματία έδειχναν τα πιστοποιητικά τους χωρίς προβλήματα», υπογράμμισε.
Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τους ελέγχους, καθώς η βάση δεδομένων που διαμοιράζονται όλοι οι φορείς που τους διεξάγουν, τους δίνει τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να έχουν το πλήρες ιστορικό για κάθε ΑΦΜ για τους τελευταίους 18 μήνες. Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στις ευαίσθητες δομές, γηροκομεία, προνοιακές δομές, όπου από τον Σεπτέμβριο διενεργούνται έλεγχοι για να βεβαιωθούν οι αρχές ότι τηρούνται τα μέτρα.
«Με τα tablets και τα smartphones που διαθέτουμε, έχουμε τη δυνατότητα, ανεξάρτητα από την αρχή που έχει επιβάλλει το πρόστιμο, να βλέπουμε το ιστορικό και αυτό μας βοηθάει σε δύο πράγματα. Πρώτον στον σχεδιασμό των ελέγχων ώστε να μην κουράζουμε τους ελεγχόμενους και δεύτερον να αποφασίζουμε το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί σε περίπτωση δεύτερης ή τρίτης υποτροπής», ξεκαθάρισε.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο εξι χιλιάδες τριακόσια ενενήντα τρία (6.393) νέα κρούσματα και 43 θανάτους. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ έχουν φτάσει τους 459.
naftemporiki.gr