Η Ευρώπη στρέφεται στην τρίτη δόση για να βγάλει το χειμώνα

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2021 14:03
UPD:14:20
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Μπροστά στην απειλή ενός νέου καταστροφικού για την υγεία χειμώνα, και ενώ η Ανατολική Ευρώπη σημειώνει σημαντική αύξηση κρουσμάτων «πληρώνοντας» για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, μεγάλο μέρος των χωρών της Ευρώπης καταφεύγει στην χορήγηση της τρίτης δόσης για να ενισχύσει την ανοσία του πληθυσμού.

Για την ώρα οι εκστρατείες εμβολιασμού με τρίτη δόση επικεντρώνονται στους ηλικιωμένους και σε όσου έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι κυβερνήσεις επιδιώκουν απεγνωσμένα να ανακόψουν τα νέα κύματα της πανδημίας και να αποφύγουν την προοπτική νέων περιορισμών, και πολύ χειρότερα την προοπτική ενός lockdown, δεν αποκλείεται να επεκταθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης στο γενικό ενήλικο πληθυσμό.

Η ενισχυτική δόση αποτελεί το τελευταίο στάδιο στις προσπάθειές τους μετά από σχεδόν δύο χρόνια μάχης κατά του νέου κορωνοϊού, και καθώς ο κόσμος μαθαίνει να ζει με τον ιό μακροπρόθεσμα.

Διαφορετικές προσεγγίσεις

Η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που εξετάζουν ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που αφορά το γενικό πληθυσμό. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι «είναι πιθανό η Ιταλία να αρχίσει να χορηγεί αναμνηστικές δόσεις σε όλους από τον Ιανουάριο».

Στη χώρα μας όλοι όσοι είναι άνω των 50 ετών και έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση, δικαιούνται να κάνουν την τρίτη δόση.

Ο 41χρονος γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έχει ήδη κάνει την τρίτη δόση, αναφέροντας σε tweet του ότι υπάρχουν αρκετές δόσεις για όλους. «Όλοι όσοι λαμβάνουν αναμνηστική δόση, κάτι που συζητούν πρώτα με τον γιατρό τους, κάνουν τα πάντα για να μας βοηθήσουν να περάσουμε τον χειμώνα με ασφάλεια», δήλωσε στο RBB Inforadio την Παρασκευή.

Στη Γερμανία έχει εγκριθεί η χορήγηση ενισχυτικής δόσης για άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, για άτομα με ανοσοκαταστολή, για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τα άτομα στα οποία έχει προηγουμένως χορηγηθεί το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Μάλιστα στη χώρα έχει δημιουργηθεί σύγχυση σχετικά με τις ενισχυτικές δόσεις, με κάποιους να δηλώνουν ότι θα ήθελαν να κάνουν την τρίτη δόση, αλλά δεν μπορούν να πείσουν τους γιατρούς τους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει, στην πραγματικότητα, έχει εγκρίνει την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων για τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna για όλους ηλικίας 18 ετών και άνω, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Οι αποφάσεις για το ποιος θα πρέπει να λάβει την επιπλέον δόση και πότε εναπόκειται στις μεμονωμένες κυβερνήσεις.

Ενώ οι περισσότερες χώρες ήδη δίνουν αναμνηστικές δόσεις στους ηλικιωμένους και σε όσους θεωρείται ότι διατρέχουν περισσότερο σε κίνδυνο, τα κριτήρια των κυβερνήσεων ποικίλλουν. Άλλες θέτουν ως όριο μια ηλικία και έπειτα κατεβάζουν αυτό το όριο, άλλες χορηγούν ενισχυτική δόση στο υγειονομικό προσωπικό και άλλοι όχι, άλλες ήδη χορηγούν αναμνηστική δόση στο γενικό πληθυσμό- ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη όπου η συνολική πρόσληψη εμβολίων είναι πολύ χαμηλή.

Το Ισραήλ και οι επιστημονικές μελέτες

Φάρος σε όλες αυτές τις προσπάθειες παραμένει το Ισραήλ, η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις στο γενικό πληθυσμό.  Το Ισραήλ κατάφερε να ελέγξει την αύξηση των νέων κρουσμάτων που αντιμετώπιζε το καλοκαίρι.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία από πρόσφατες μελέτες, με την Pfizer και τη BioNTech να δηλώνουν αυτόν τον μήνα ότι μία ενισχυτική δόση του εμβολίου τους, που χορηγήθηκε 11 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, αποκατέστησε τα προηγούμενα επίπεδα προστασίας έναντι του συμπτωματικού Covid.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε  η μεγαλύτερη έως τώρα στον κόσμο μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ενισχυτικής τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTec. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρίτη δόση μειώνει σημαντικά, κατά 92% έως 93%, τον κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρού Covid-19, σε σχέση με τις δύο δόσεις στους ανθρώπους στους οποίους έχει περάσει τουλάχιστον πεντάμηνο από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με Ισραηλινούς επιστήμονες.

Τα συμπεράσματα επομένως είναι αισιόδοξα, αν και παραμένει το ηθικό ζήτημα που τίθεται συχνά. Είναι ηθικό να χρησιμοποιούνται δεκάδες εκατομμύρια δόσεις σε άτομα που έχουν ήδη λάβει κάποια προστασία έναντι του Covid όταν σε πολλές χώρες, όπως στην Αφρική, έχουν εμβολιάσει πλήρως μόνο λιγότερο από το 5% του πληθυσμού τους;

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή