Η απόλυση του Κριστόφ Φαρνό και η επεισοδιακή σχέση του Μακρόν με το γαλλικό ΥΠΕΞ

Η απόλυση του επικεφαλής του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή ταράζει τους διπλωμάτες
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 14:19
UPD:14:23
French Ministry for Europe and Foreign Affairs/ Frédéric de La Mure/
A- A A+

Πρόκειται για μια απόλυση που έχει σαστίσει και θορυβήσει τους Γάλλους διπλωμάτες και τους ξένους ομολόγους τους στο Παρίσι. Ο επικεφαλής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής (MENA) του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Κριστόφ Φαρνό, αντικαταστάθηκε ξαφνικά στις 13 Οκτωβρίου, χωρίς καμία επίσημη εξήγηση.

Οι λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη είναι ελάχιστες. Ωστόσο, αρκετοί Γάλλοι διπλωματικοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και θεωρείται ως ένας τρόπος να ειδοποιηθεί το διπλωματικό σύστημα.

Ο κ. Μακρόν είχε μια ταραχώδη σχέση με το υπουργείο Εξωτερικών. Σε μια ομιλία του ενώπιον του σώματος των πρεσβευτών του το 2019, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η Γαλλία είχε ένα «βαθύ κράτος» και τους προειδοποίησε να συμβιβαστούν και να εφαρμόσουν το όραμά του, ειδικά όταν πρόκειται για θέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία.

Οι αρμοδιότητες του Φαρνό περιελάμβαναν χώρες όπως η Αλγερία, ο Λίβανος, το Ιράκ, η Λιβύη και η Συρία, όπου ο κ. Μακρόν επιχείρησε πρωτοβουλίες υψηλού προφίλ - και υψηλού κινδύνου - που στην καλύτερη περίπτωση απέδωσαν μικτά αποτελέσματα.

Πολλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Φαρνό ήταν απρόθυμος να εφαρμόσει τις πρωτοβουλίες του Εμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος ο Φαρνό αρνήθηκε να σχολιάσει, σημειώνοντας μέσω email ότι δεν του επιτρεπόταν να μιλήσει στον Τύπο ως ανώτερος δημόσιος υπάλληλος.

Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την απόλυση, σε συνδυασμό με το απότομο του πράγματος, έγινε αντιληπτή από μισή ντουζίνα διπλωμάτες που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας ως μια εσκεμμένα βάναυση επιλογή του Μακρόν να διεκδικήσει την εξουσία του στο σύστημα.

Διπλωμάτες είπαν ότι η απόλυση μπορεί να είναι ένα προμήνυμα του τρόπου με τον οποίο ο Μακρόν σκοπεύει να στελεχώσει τις θέσεις ανώτατου επιπέδου του υπουργείου Εξωτερικών εάν επανεκλεγεί τον ερχόμενο Απρίλιο, με περισσότερους πολιτικούς διορισμένους που είναι πιστοί στο όραμά του. Οι Γάλλοι διπλωμάτες ανησυχούν ήδη από μια προγραμματισμένη αναμόρφωση της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία θα περιλαμβάνει και θέσεις πρεσβευτών.

Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν αναρωτηθεί εάν το στυλ διαχείρισης του Φαρνό ήταν ένας παράγοντας στην απομάκρυνσή του. Τρεις Γάλλοι διπλωματικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τις τελευταίες εβδομάδες κατατέθηκε μια αναφορά με περισσότερες από δώδεκα καταγγελίες για τη συμπεριφορά του. Αρκετοί διπλωμάτες που συνεργάστηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια επιβεβαίωσαν αναφορές για έναν λιτό τρόπο διαχείρισης.

Αλλά άλλοι διπλωμάτες απέρριψαν αυτή την υπόθεση. Σημείωσαν ότι ο Φαρνό διορίστηκε διευθυντής MENA (Middle East and North Africa) το 2019, υπό την προεδρία του κ. Μακρόν, παρόλο που είχε αντιμετωπίσει ενέργειες για παρόμοιες κατηγορίες σε προηγούμενη ανάρτησή του.

Αυτοί οι διπλωμάτες τόνισαν επίσης ότι ο Μακρόν δεν απέλυσε τον διπλωματικό του σύμβουλο ή τον αναπληρωτή διπλωματικό του σύμβουλο, οι οποίοι και οι δύο κατηγορήθηκαν για εκφοβισμό και παρενόχληση και αποτέλεσαν αντικείμενο επανεξέτασης από εξωτερική εταιρεία το 2020. Και οι δύο αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Ο Farnaud αντικαταστάθηκε ως διευθυντής MENA από την Αν Γκεγκέν, μια έμπειρη, σεβαστή και υψηλόβαθμη διπλωμάτη που υπηρέτησε ως Νο. 2 στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Γαλλίας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και είχε υπηρετήσει ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας της υπουργείο μέχρι τον διορισμό της.

Αναλαμβάνει μια δύσκολη περίοδο, εβδομάδες πριν η Γαλλία φιλοξενήσει μια διεθνή σύνοδο κορυφής για τη Λιβύη στις 12 Νοεμβρίου, και εν μέσω μιας σοβαρής διπλωματικής κρίσης με την Αλγερία.

Γάλλοι διπλωμάτες συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στη μεγάλη τραπεζαρία του υπουργείου Εξωτερικών για να αποχαιρετήσουν τον Φαρνό. Η πρόσκληση που απέστειλε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Φρανσουά Ντελάτρ, δεν παρείχε καμία ένδειξη για το τι θα κάνει στη συνέχεια.

Παρά το γεγονός ότι απολύθηκε από την προηγούμενη θέση του, ο Φαρνό παραμένει ανώτερος δημόσιος υπάλληλος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή