Της Ανθής Αγγελοπούλου
Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν χρόνια μετά τον εμβολιασμό. Ενώ, από την άλλη οι επιστήμονες φοβούνται τις επιπτώσεις της νόησης μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, το λεγόμενο το σύνδρομο long covid και ειδικά για τα παιδιά.
Όπως εξηγεί στην «Ν» η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis το σύνδρομο αυτό είχε παραμεληθεί στην αρχή ωστόσο, όλες οι μέχρι στιγμής μελέτες δείχνουν ότι επηρεάζει όπως παιδιά και ενήλικες και εκτός από εξάντληση και μυϊκούς πόνους, δίνει και κατάθλιψη ή μειωμένη ικανότητα να κάνεις πολλές δουλειές ταυτόχρονα ή ακόμα και να τελειώσεις αυτό που κάνεις. Κάτι δηλαδή σαν σύγχυση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και πολλές χώρες έχουν κινηθεί και κάνουν κέντρα αποκατάστασης από Covid19 γιατί είναι πολλά τα συμπτώματα που μένουν για καιρό. Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι ότι η νόσος επηρεάζει μαζί πολλά σύστημα του οργανισμού, ευτυχώς όχι σε όλους τους ασθενείς, απλά σε μεγάλο ποσοστό εξ αυτών γεγονός που είναι απειλή για την ανθρωπότητα συνολικά.
Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τα παιδιά και τον εμβολιασμό για τα παιδιά κάτω των 12 ετών η κα Λινού επεσήμανε ότι ακόμα δεν έχουμε σαφή στοιχεία για το θέμα ηλικίας. Ωστόσο συμπλήρωσε, ότι ήδη κάποιες Ανατολικές χώρες όπως η Κίνα έχουν ξεκινήσει από 3 χρονών τον εμβολιασμό, η Χιλή από 6 μηνών, η Κούβα από 2 ετών, παρομοίως από πολύ μικρή ηλικία εμβολιάζει και η Ινδία. Στη Δύση περιμένουμε τις μελέτες που διεξάγονται στην Αμερική να ολοκληρωθούν, καθώς η Pfizer διερευνά την περίπτωση εμβολιασμού σε ηλικίες 5-12 ετών.
Στο ερώτημα πόσο μεταδοτικό καθιστά τον ιό η μετάλλαξη Δ και πόσο μας ανησυχεί η νέα μετάλλαξη Μ, απαντά ότι, η Δ επικρατεί σχεδόν παντού ενώ, αντίθετα η Μ έχει δώσει ελάχιστα κρούσματα και δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει την Δ. «Είναι ακόμα στέλεχος υπό παρακολούθηση και η μεγάλη μας αγωνία είναι μήπως δεν έχουν ανταπόκριση εμβόλια και οι θεραπείες» τόνισε. Τέλος, στο καυτό ερώτημα για το πότε βλέπουν οι ειδικοί την μετα-πανδημία εποχή απάντησε ότι είναι άγνωστο και δύσκολο να προβλέψουμε διότι η μετάλλαξη Δέλτα ανέτρεψε τα στοιχεία. «Προς το παρόν χρειάζεται σύνεση και υπομονή και τήρηση των μέτρων. Άμεση αποκλιμάκωση αποκλείεται να έχουμε. Θα πάρει μήνες ίσως ακόμη και χρόνο. Δεν επαρκεί ο εμβολιασμός.» επεσήμανε η κα Λινού.