Ύφεση παρουσιάζει σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ζητώντας όμως παράλληλα την προσοχή των πολιτών που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, ιδίως όταν βρίσκονται ανάμεσα σε άτομα που είναι ανεμβολίαστα ή αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου.
Για ενδείξεις αποκλιμάκωσης της πανδημίας έκανε λόγο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 63% του γενικού πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος είναι 10 φορές μικρότερος εάν έχει εμβολιαστεί, σε σχέση με το αν δεν έχει εμβολιαστεί. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να επισκεφτούν τα εμβολιαστικά κέντρα και να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Η κυρία Παπαευαγγέλου συσχέτισε μάλιστα την εμβολιαστική κάλυψη κάποιον περιοχών με την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα, όπως είπε, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρότι υπάρχει έλεγχος της πανδημίας και μείωση της μεταδοτικότητας σε όλη τη χώρα, σε κάποιες περιοχές όπως η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, η Ευρυτανία, η Αργολίδα και η Ηλεία τα πράγματα δείχνουν να μην βελτιώνονται.
Μιλώντας συγκεκριμένα για την Αργολίδα και την Πιερία όπου υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είπε ότι τα κρούσματα στους άνω των 55 ετών είναι περισσότερα στην Πιερία καθώς εκεί έχει εμβολιαστεί μόνο το 40% των πολιτών αυτής της ηλικίας, απ' ότι την Αργολίδα που η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη γιατί εκεί έχει εμβολιαστεί το 53%.
Η ίδια μίλησε για γραμμική σχέση εμβολιαστικής κάλυψης και κρουσμάτων, κυρίως στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αναφέροντας μάλιστα και στοιχεία που αφορούν την Δυτική Αττική, όπου υπάρχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους άνω των 50 ετών.
Χαρακτήρισε δυσοίωνη την παρατήρηση ότι έχουν πάψει να εμβολιάζονται οι άνω των 65 ετών, ενώ αντίθετα είπε είναι θετικό το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών βρίσκεται πάνω από το 73%. Όπως είπε, ο αριθμός Rt βρίσκεται στο 0,84 και προέβλεψε ότι για τον επόμενο μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων όσο κι αυτός όσον θα χάσουν τη ζωή τους από κορονοιό θα παραμείνει σταθερός.
Μιλώντας για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είπε ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, καθώς αυτή τη στιγμή σε όλη την επικράτεια νοσηλεύονται 2.172 ασθενείς με COVID -19, ενώ ο μέσος 7ήμερος όρος νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, μειώθηκε στις 207 ανά ημέρα. Ωστόσο παρατήρησε ότι το 68% των νοσηλευόμενων είναι άνθρωποι ηλικίας άνω των 55 ετών, κάτι που δείχνει, όπως είπε, γιατί ιδίως οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί.
Αναφερόμενη στα self test, ξεκαθαρίσε ότι δεν θα είναι έκπληξη να δούμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 15 ημέρες καθώς όπως είπε βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο όπου έχει αυξηθεί ο αριθμός των self test στους μαθητές, αλλά και τα rapid test σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Οι νέες διαγνώσεις που αφορούν σε παιδιά και εφήβους, είπε ότι κυμαίνονται στο 20% με 21%, ποσοστό που είναι σταθερό από τον Ιούλιο, αλλά εκτίμησε ότι είναι λογικό να εμφανιστεί αύξηση τις επόμενες εβδομάδες καθώς άνοιξαν τα σχολεία.