Η μεγαλύτερη δίκη στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας ξεκινά σήμερα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι που κόστισαν τη ζωή σε 130 άτομα.
Είκοσι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ένας από τους φερόμενους ως επιτιθέμενους, δικάζονται σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εντός του ιστορικού δικαστηρίου του Παρισιού. Υπάρχουν περίπου 1.800 πολιτικοί ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένων πολλών συγγενών θυμάτων, και αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι αναμένεται να καταθέσουν τους επόμενους μήνες.
Πρόκειται για τη «χειρότερη μεταπολεμική θηριωδία που συντελέστηκε στη Γαλλία», όπως αναφέρει το Politico. Οι επιθέσεις του Παρισιού σχεδιάστηκαν στη Συρία, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και χαρακτηρίστηκαν «πράξη πολέμου» από τον τότε πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Οι επιθέσεις άλλαξαν τον τρόπο που αισθάνονται πολλοί Παριζιάνοι για την πόλη τους και είχαν μόνιμη επίδραση στις πολιτικές συζητήσεις για το Ισλάμ, τη μετανάστευση και την ασφάλεια.
Η τρομοκρατική απειλή στη Γαλλία άλλαξε τα τελευταία χρόνια με την υποχώρηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ και την εμφάνιση σποραδικών, μοναχικών και πιο αυτοσχέδιων επιθέσεων, των οποίων οι δράστες είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Ποιοι δικάζονται;
Ο γεννημένος στις Βρυξέλλες, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, είναι ο μόνος φερόμενος ως τρομοκράτης που επέζησε των επιθέσεων και λέγεται ότι ήταν ο κεντρικός άξονας για τη διεξαγωγή της επιχείρησης. Φέρεται να έστειλε αρκετούς βομβιστές αυτοκτονίας στο Stade de France και είναι ύποπτος ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει ξεχωριστή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Παρίσι, πριν αποχωρήσει.
Συνελήφθη τέσσερις μήνες αργότερα σε διαμέρισμα στο Molenbeek στις Βρυξέλλες, αρνήθηκε να συνεργαστεί με Γάλλους ερευνητές και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια προηγούμενης δίκης στις Βρυξέλλες. Ο Αμπντεσλάμ αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη εάν κριθεί ένοχος.
Σε μια απροσδόκητη ανατροπή, ο βελγικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTBF δημοσίευσε την Τρίτη μια συνέντευξη με τον Αμπντεσλάμ που πραγματοποιήθηκε από δημοσιογράφο που μίλησε σε αυτοκινητιστές, ενώ η αστυνομία έλεγχε ταυτότητες και έψαχνε αυτοκίνητα σε σημείο ελέγχου που δημιουργήθηκε μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου τις ώρες μετά τις επιθέσεις.
Ένας από τους παιδικούς φίλους του Αμπντεσλάμ, ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, επίσης δικάζεται και φέρεται να βοήθησε με τον εφοδιασμό και τη χρηματοδότηση, ταξιδεύοντας, για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη συλλογή κεφαλαίων.
Οι περισσότεροι από τους άλλους κατηγορούμενους κατηγορούνται ότι παρείχαν υποστήριξη είτε εν όψει των επιθέσεων είτε αργότερα βοηθώντας τον Αμπντεσλάμ να διαφύγει. Έξι από τους 20 κατηγορούμενους θα δικαστούν ερήμην επειδή οι πέντε θεωρούνται νεκροί και ένας βρίσκεται στη φυλακή στην Τουρκία.
«Η απάντηση της Γαλλίας στην τρομοκρατία»
Η δίκη είναι πιθανό να διαρκέσει εννέα μήνες και τουλάχιστον 300 άτομα - συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ολάντ - αναμένεται να καταθέσουν.
Επιζώντες και συγγενείς λένε ότι ελπίζουν ότι η δίκη θα βοηθήσει τη διαδικασία του πένθους και θα φέρει κάποιο «κλείσιμο» στην υπόθεση.
«Αυτή η νύχτα μας βύθισε όλους στον τρόμο και την ασχήμια», δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Αλμπερτινί, ο 39χρονος γιος του οποίου, ο Στεφάν, σκοτώθηκε στο Μπατακλάν.
«Αυτό που με ενδιαφέρει σε αυτήν την δίκη είναι η μαρτυρία των άλλων που επέζησαν να ακούσω πώς τα έβγαλαν πέρα αυτά τα έξι χρόνια που πέρασαν», δήλωσε ο 48χρονος Ζερόμ Μπαρτελεμί. "Όσο για τους κατηγορούμενους, δεν περιμένω καν ότι θα μιλήσουν".
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN
Ένας από τους επιζώντες της επίθεσης στο Μπατακλάν, ο Μπαρτελεμί λέει ότι τώρα είναι καλά, αλλά υπέφερε από κατάθλιψη και άγχος.
Η αστυνομία θα βρίσκεται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού ενώ δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία σε πεζούς και οχήματα στους δρόμους γύρω από το Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο του Παρισιού, όπου βρίσκεται η δικαστική αίθουσα στην οποία θα διεξαχθεί η δίκη, ενώ αποκλεισμένη θα είναι η πρόσβαση και στις γύρω όχθες του Σηκουάνα.
«Όλοι έχουμε τις δικές μας προσδοκίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άρθουρ Ντενουβό, επιζών των επιθέσεων του Μπατακλάν και πρόεδρος της ομάδας των θυμάτων Life for Paris. «Αλλά γνωρίζουμε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για να χτίσουμε τη ζωή μας στη συνέχεια».
Η εφημερίδα Le Monde έγραψε ότι η δίκη ήταν «η απάντηση της Γαλλίας στην τρομοκρατία».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που χτυπήθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, απάντησαν με μυστικές φυλακές της CIA, με την απαγωγή υπόπτων… και τη μεταφορά τους στο Γκουαντάναμο», γράφει. «Η δίκη της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι πρέπει να δείξει ότι οι δημοκρατίες μπορούν να δικάσουν την τρομοκρατία».
Πολλοί ελπίζουν επίσης ότι η δίκη θα απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το τι συνέβη. Δεν είναι σαφές γιατί ο Αμπντεσλάμ παραιτήθηκε από τη διάπραξη βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας. Μήπως το γιλέκο του δυσλειτουργούσε; Ή άλλαξε γνώμη;
Η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών θα είναι επίσης στο επίκεντρο, δεδομένου ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις για επίθεση.
Η δίκη είναι επίσης υπενθύμιση ότι η τρομοκρατική απειλή παραμένει υψηλή στη Γαλλία. «Γνωρίζουμε ότι οι δίκες μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo και τις επιθέσεις στο Παρίσι είναι περίοδοι που τα κινήματα ενεργοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε αξιωματούχος του Ελιζέ. «Παραμένουμε σε εγρήγορση, καθώς η προπαγάνδα της Αλ Κάιντα στόχευσε ιδιαίτερα τη Γαλλία το καλοκαίρι».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico, ΑΜΠΕ, Reuters