Εξι μήνες μετά την προσεδάφιση του στον Άρη το Perseverance, ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA, ξεκίνησε το βασικό μέρος της αποστολής του που είναι η αναζήτηση κάποιου ίχνους ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Στο πλαίσιο της αποστολής το ρομπότ θα εντοπίζει πετρώματα που για διαφόρους λόγους έχουν κάποιο γεωλογικό ενδιαφέρον και θα συλλέγει τον πυρήνα τους. Στη συνέχεια θα αποθηκεύει τον πυρήνα αυτό. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA οι πυρήνες που θα συλλέξει το ρόβερ θα έρθουν στη Γη μέσω ενός σύνθετου προγράμματος αποστολών στις αρχές της επόμενης δεκαετίας για να μελετηθούν εδώ λεπτομερώς.
Το Perseverance απέσπασε με τα όργανα του τον πυρήνα ενός επίπεδου πετρώματος που εντόπισε στην περιοχή που βρίσκεται. Το πέτρωμα διαθέτει υλικά που οι ειδικοί εκτιμούν ότι προέρχονται από κάποια πτώση αστεροειδούς στην περιοχή είτε από ηφαιστειακή έκρηξη. Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero στον οποίο υπήρχε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες.
Παράλληλα με τις εργασίες του ρόβερ το drone το οποίο μετέφερε μαζί του συνεχίζει απτόητο τις πτήσεις πραγματοποιώντας άλλη μια σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Το drone ήταν προγραμματισμένο να κάνει μάξιμουμ πέντε πτήσεις και έχει φτάσει αισίως τις 11 και συνεχίζει ακάθεκτο προσφέροντας εικόνες και δεδομένα από ολοένα και πιο μακρινές περιοχές από την βάση του. Στις τελευταίες του πτήσεις το drone λειτουργεί και ως ανιχνευτής του Perseverance καταγράφοντας εικόνες από σημεία που μπορεί να έχουν ενδιαφέροντα πετρώματα για να πάει να εξετάσει από κοντά το ρόβερ.