Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nottingham Trent στη Βρετανία ανέπτυξαν μια επαναστατική μέθοδο δημιουργίας τεχνητών ανθρώπινων οργάνων με την χρήση τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η μέθοδος αυτή προορίζεται για να δημιουργούνται όργανα πιστά αντίγραφα του οργάνου ενός ασθενούς στο οποίο πρόκειται να γίνει μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση. Η μέθοδος αφορά σε πρώτη φάση κυρίως την δημιουργία τεχνητών οργάνων ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και πρόκειται να γίνουν σε αυτά τα όργανα οι χειρουργικές επεμβάσεις.
Το εκτυπωμένο αντίγραφο θα διαθέτει αιμοφόρα αγγεία, ιστούς ακόμη και τους καρκινικούς όγκους που πρέπει να αφαιρεθούν. Έτσι οι χειρουργοί που θα πραγματοποιήσουν την επέμβαση θα μπορούν να «προπονηθούν» προηγουμένως στο τεχνητό όργανο ώστε να γνωρίζουν καλύτερα τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της επέμβασης.
Το τεχνητό όργανο αποτελείται από συνθετικές ίνες και ειδικά τζελ που δημιουργούν ένα ακριβές αντίγραφο του οργάνου σε όλα τα επίπεδα του. Δημιουργήθηκε ήδη ένα αντίγραφο ήπατος που όπως διαπιστώθηκε ήταν ακριβές μοντέλο του πραγματικού οργάνου. Ενσωματώθηκε μάλιστα στο τεχνητό ήπαρ ένα υγρό που έπαιζε τον ρόλο του αίματος για να είναι ακόμη πιο ρεαλιστική η εμπειρία για τους χειρουργούς που θα έκαναν σε αυτό το αντίγραφο την επέμβαση.
«Τα όργανα κάθε ανθρώπου και κάθε ασθενούς είναι μοναδικά όσον αφορά το σχήμα, το μέγεθος και την δομή του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν απρόσμενα εμπόδια και επιπλοκές που μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι χειρουργοί. Όμως τα αντίγραφα αυτά μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην προετοιμασία της επέμβασης και του τι μπορεί να συναντήσουν οι γιατροί κατά την διάρκεια της», αναφέρει ο Ρίτσαρντ Άρμ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε την νέα μέθοδο.